EN-KNAP slavi 20 godina

 

 EnKnap2

Anna Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus i Thierry De Mey su imena, koja  zajednički kreiraju jubilarni program i istovremeno značajno obilježavaju osnivanje Zavoda i skupine za suvremeni ples EN-KNAP prije 20 godina u Belgiji.

Njegov se voditelj, ubrzo nakon osnivanja, s EN-KNAPOM vratio u Sloveniju, gdje je izvor nadahnuća za svoje stvaranje našao u rodnom Trbovlju. IZTOK KOVAČo tome govori: “Vratiti se natrag značilo je vratiti se korijenima, a s druge strane odreći se svega, doći u milje koji nije socijaliziran, nije zaštićen, koji nema izraženu kulturnu politiku prema plesu. Trebalo je ući u rovove i boriti se – dakle to je put u zadnjih 20 godina.”

EN-KNAP je u dva desetljeća djelovanja stvorio 60 plesnih predstava, 18 projekata i 5 plesnih filmova. Dobio je niz međunarodnih nagrada i nastupio na značajnim plesnim festivalima diljem svijeta.

No En Knap Group osnovana je još 2007. godine, kao prva stalna skupina za suvremeni ples u samostalnoj Sloveniji, koja je svoj dom našla u Centru kulture Španski borci u Ljubljani. Od 2009. vodi je Iztok Kovač, te tako brine o kontinuitetu suvremene plesne produkcije.