Erwin Olaf, nevjerojatna ljepota fotografije

 

Čim su muzeji napokon opet otvorili vrata, galerija Hypo Kunsthalle u Münchenu predstavila je posve osobitu izložbu pod naslovom “Nevjerojatno lijepo”. Riječ je o fotografskim djelima Erwina Olafa. U Nizozemskoj je on prava zvijezda, a u Njemačkoj uglavnom nepoznat. Sad je zato prilika da se tijekom cijeloga ljeta, pa sve do kraja rujna, dobije uvid u četrdeset godina njegova stvaralačkog rada.

Olaf, rođen 1959., u svojih se šezdesetak godina života okušao u mnogim vidovima vizualne umjetnosti, od analognih do digitalnih tehnika: fotografije, filmovi, skulpture i multimedijske instalacije. Kritičari ističu kako je prošao put od pobunjenog fotoreportera iz 1980-ih do sofisticiranog pripovjedača iz 2000-ih.

No ono što je zajedničko svim njegovim djelima jest da u sebi nose neko zagonetno pitanje, na koje često niti sam ne zna odgovor, te u gledatelja redovito izazivaju nelagodu i nemir. Ona se često tiču individualnih dilema, pitanja samoodređenja, ljudskih prava, pa i različitih doživljaja demokracije. Estetski besprijekorna, često posežu za klišejima i stereotipima, koje razobličuju ironičnim odmakom.