Mlade kornjače, svjetska senzacija iz Graza

 

Prema legendi sjevernoameričkog indijanskog plemena Irokeza, njihov je kontinent, što su ga smatrali cijelom Zemljom, nastao na leđima goleme kornjače. Plutajući u svemiru, ona je skupljala sve više tla na svojem oklopu, a on je rastao sve dok nije bio dovoljno velik da se na njemu nasele ljudi.

Ime Turtle Island (Kornjačin otok) danas nosi i jedna ugledna znanstvena ustanova u Grazu. A bavi se doslovno – uzgojem kornjača. Riječ je o certificiranom centru za ugrožene vrste ovih vodozemaca. Među njima je i vrlo rijetka srednjoafrička Aubryjeva crvenoleđa mekoštitka (Cycloderma aubryi). Pradomovina joj se može locirati u Kongu, gdje je, zajedno s velikim majmunima, životinjska vrsta najviše na udaru ljudske vrste.

Stručnjaci austrijskoga centra Peter Praschag i Shannon DiRuzzo već se godinama bave proučavanjem ovih kornjača, a nedavno su objavili senzacionalnu vijest: prvi put u povijesti uspjeli su uzgojiti izvan prirodnih uvjeta mladunce te endemske vrste. Kane ih pratiti nekoliko godina, a onda vratiti u zemlju podrijetla. To, naravno, zahtijeva punu suradnju tamošnjih zoologa i dugoročnu financijsku potporu relevantnih institucija.