Győr u urbanističkom uzletu

 

Tvornica Rába, nekad jedan od najvećih mađarskih proizvođača strojeva, zjapi prazna već gotovo dvadeset godina. A nalazi se nadomak samom središtu Győra, odakle se do nje može doći u samo nekoliko minuta laganog hoda. Sad je u žiži razvojnih planova: bivša tvornica bi se trebala pretvoriti u kulturni centar na obali rijeke koja organski pripada urbanom tkivu grada. Istim je konceptom obuhvaćeno i Narodno kazalište u Győru, a ono bi trebalo dobiti posve novu zgradu na istome području.

To su samo dvije točke sveobuhvatnog urbanističkoga prostornog plana, kojemu je cilj značajnim građevinskim zahvatima učiniti što ugodnijim mjestom za život ovaj šesti po veličini grad u Mađarskoj s nekih 130 tisuća stanovnika, udaljen 125 km zapadno od Budimpešte.

Planom će se nastojati očuvati što je više moguće povijesna struktura toga dijela grada, ali neizbježno je da će se kao rezultat utvrđenog razvoja ulica s pripadajućim prometom i infrastrukturom bitno promijeniti urbana struktura područja. Dugoročan posao zahtijeva i opsežnu obuku osoba koje će se njime baviti, pa je i to dio dokumenata što ih gradska uprava sada priprema za ovaj veliki korak.