“Glavu gore!” u Osijeku

 

Svakako vam se dogodilo da prolazite nekom ulicom godinama, a onda jednog dana slučajno pogledate prema gore i uočite neki posve neočekivan detalj: štukaturu ili skulpturu na nekom pročelju, ukras na prozoru ili lijepu ogradu na balkonu… Svi su gradovi puni takvih iznenađenja, ali nema ih mnogo u kojima su se dosjetili napraviti od toga pravu turističku atrakciju. Upravo se to dogodilo u Osijeku.

Zapravo, nije se samo tako dogodilo, već se ideja rodila u glavi Domagoja Butkovića, turističkog vodiča i jednog od pokretača dvojezičnog atraktivnog portala Golden Slavonija. Na hrvatskom i engleskom ondje se nastoji probuditi radoznalost, pa onda i ljubav, prema toj regiji, a posebno Osijeku kao njezinom administrativnom sjedištu i kulturnom središtu.

Doista vrijedi podići pogled u šetnji tim gradom. U njegovim visinama čekaju vas ne samo tipične slavonske vizure, poput zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana ili šivaćeg stroja nad ulazom u hotel. Tu se nađe starogrčka Meduza, egipatska sfinga, krokodil pod nogom božice slobode, pa i golema skulptura slona.