Carl Orff, Edward Clug: Carmina burana

 

Inovativna i smjela kanadska plesna kompanija Les Grands Ballets u prošloj je kazališnoj sezoni u goste pozvala nadarenog rumunjskoga koreografa Edwarda Cluga, kako bi donio jedno novo viđenje široko poznatog djela Carla Orffa “Carmina Burana”.  On je uspio očuvati srž te poeme koja odražava vjekovnu ljudsku muku, suprotstavljajući joj nadu, ljubav i radost, ali joj je svojim modernim pristupom dodao dimenziju suvremenog vremena i prostora.

Potom se, s istim ciljem, upustio u postavljanje toga djela na daske mariborskog Slovenskog narodnog kazališta (SNG) usred vjerojatno najizazovnije sezone, u kojoj se najmanje igralo za publiku u samom kazalištu. Tako je i ovdje uskočila RTV Slovenije izravnim televizijskim prijenosom premijere u svibnju, za koju je ipak bio određen ograničen broj mjesta u gledalištu.

Glazbeno-plesni spektakl  okupio je 130 plesača, pjevača i svirača, a unatoč tome golemom broju uspjeli su strogim mjerama opreza izbjeći širenje koronavirusa u ansamblu. Vjerojatno najpoznatiji uvod u djelo, spjev “O, fortuna”, koji dočarava sudbinu čovjeka nemoćnog pred nesigurnom budućnošću, time je dobio i dodatni smisao – da se sudbini ipak može pripomoći mudrim djelovanjem.