Zinfandel se vraća na Pelješac

 

vino1

Na južnoj strani poluotoka Pelješca prostiru se vinogradi Dingača i Postupa. Tu uspijeva i autohtona hrvatska sorta Plavac mali. Položaji su to trostruke insolacije, gdje sunčeve zrake padaju okomito gotovo cijeli dan gotovo cijele godine. Stoga grožđe nakupi više šećera nego drugdje.

Marija Mrgudić rođena je na Pelješcu. Na ovim strmim padinama radi odmalena. Nakon školovanja, nastavila je s bratom tradiciju male obiteljske vinarije. Sjeća se: “Od jedanaeste godine sam ostala bez oca sa majkom i bratom na lozi. I to nam je bio jedini izvor prihoda. Morali smo radit da bi se mogli školovat i imat egzistenciju.”

Poput ostalih peljeških vinara, i ona se opredijelila za kvalitetu umjesto kvantitete. To dokazuju mnogobrojna priznanja koja dobiva za svoja vina. Jedno je od najvećih s prestižnog sajma u talijanskome Meranu, gdje su je tri godine zaredom svrstali u najvišu kategoriju “Vini extremi”.

MARIJA MRGUDIĆ je od onih vinara koji uvijek idu dalje. Evo kako to dokazuje: “Kvalitet Dingača i Postupa dao je rezultat tomu da je jedan Amerikanac koji je htio ulagati u vinarstvo na Jadranu, pogotovo u Dubrovačkoj okolici, probao naše vino, došao k nama i rekao: ‘Ja bih želio da ulažem s nekim ko pravi ovako dobro vino.”

Partnerstvo je donijelo neslućen dobitak: iz Amerike je vraćena i ponovno posađena stara autohtona sorta Crljenak, međunarodno poznata pod imenom Zinfandel. On je zapravo genetski otac Plavca malog.

Vinarka kaže: “Znala sam cijelu tu priču kako je Crljenak pošao do Amerike, kako se tamo razvio. Jer ovdje ga je filoksera bila uništila. I onda sam željela da tu priču nekako zaokružim, da se naš Crljenak vrati tamo odakle je i pošao.”

A kad treba ocijeniti vino, tu je nezamjenjiva “kraljica majka”, kako je zovu. Cijela se obitelj oslanja na njezino bogato vinarsko iskustvo. Više se ne bavi proizvodnjom, ali vino ne ide iz kuće dok ga ona ne odobri.