Umjetnost ženske torbice

 

Taschen2 

Čak  76 dana u životu žena provede kopajući po torbici. To su utvrdili istraživači! Muškarci to nikako ne shvaćaju. Bavarski nacionalni muzej prvi put otkriva tajnu toga blaga. Dio je to europskog kulturnog blaga u džepnom formatu, obogaćen posudbama slavnih vlasnica!

Velika glumica Marlene Dietrich bila je slaba na elegantne modne dodatke, dakle i na ekskluzivne modne torbice,  poput one Cartierove koja je izložena ovom prilikom. Jedna torbica nosi ime američke filmske glumice Grace Kelly – Kelly Bag. 

Još su se u srednjem vijeku dame resile torbicama. Tada su ih držale u šavu s bezbroj odjeljaka. Ručne su se torbice zapravo pojavile tek u 18. stoljeću, takozvane “ridicules”. Kustos JOHANNES PIETSCH objašnjava: “Ovdje su držači, tako su torbicu mogle prebaciti preko ruke, to se lijepo vidi! Mogle su uvijek imati torbicu pri ruci, a u njoj ne držati samo ručni rad, nego i novčanik, rupčić, mirišljivu sol. Otada  ih možemo nazvati pretečama moderne torbice.”

Ženama u 20. stoljeću torbica je neizbježan modni dodatak. Oblicima i veličinama nema granica. Jedna je čak posrebrena. Izložba je otvorena u Bavarskom nacinalnom muzeju do 25. kolovoza 2013.