Skuhna, svjetska kuhinja

 

skuhna1

 

SKUHNA je sastavljenica od slova S(vjetska) i KUHNA (žargonski izraz za KUHINJA). To je ime dobio inovativni projekt  Zavoda Global i Voluntariat, preko koga se po Sloveniji već pružaju usluge cateringa. Jela što ih pripremajumigranti iz Afrike, Azije i Latinske Amerike nisu samo klasična ugostiteljska djelatnost, već su popraćena pričama.

BINTA GABRIELA JERALA je doseljenica iz Gambije, koja kaže: “Mogu pokazati moju kulturu, mogu pokazati što jedemo u Gambiji, kakvi su običaji i ponašanje i ljudi su time oduševljeni.”

U okviru projekta Skuhna, što ga sufinancira Ministarstvo za rad, obitelj i socijalna pitanja (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve), namjeravaju do jeseni kroz 18 mjeseci zaposliti ukupno šest migranata, koji su u Sloveniji ranjiva i često iskorištavana skupina. Voditeljica projekta LUNA JURANČIČ ŠRIBAR ističe njgovu ozbiljnost: “U okviru Skuhne se trudimo da to budu zaposlenja koja čovjeku omogućavaju  dostojni život bez iskorištavanja, a osim toga su i sukreatori projekta.”

MAX ZIMANI iz Zavoda Global to potvrđuje: “Tražimo ljude, koji znaju kuhati i znaju predstaviti svoju hranu i kulturu. Zaposlit ćemo ih na bar 18 mjeseci na pola radnog vremena.” Pored egzotičnih okusa jela iz Afrike i drugih udaljenih zemalja Skuhna predstavlja i njihovu kulturu.

TEJA KUK, idejna voditeljica projekta, puna je ideja: “Ako netko ima rođendan ili vjenčanje, može doći pjevački zbor i zapjevati nekoliko ljubavnih pjesama uz hranu iz dijela svijeta prema želji naručitelja.”

Skuhna tako Slovencima pomoću hrane približava bogatstvo svijeta koji se već odavno naziva “globalnim selom”.