Podmornica na suhom u Pivki

 

Podmornica2 

Da je Slovenija pomorska država, dokazuje podmornica – eksponat pod najvećom opsadom u Parku vojne povijesti. Duga je 19 metara i teška 76 tona, za 4 člana posade i do 6 ronilačkih diverzanata.  

JANKO BOŠTJANČIČ, voditelj Parka vojne povijesti objašnjava: “Riječ je o podmornici, koja je u suštini dvostruki spomenik: najprije Slovencima koji se bave podmornicama, koji su u velikom broju službovali još u kraljevini Jugoslaviji i zatim u drugoj Jugoslaviji, a to je također i spomenik slovenskoj industriji, slovenskom znanju, jer je podmornica u velikoj mjeri plod slovenskog znanja i rada.”

Park i muzej vojne povijesti, što su ga u mjestašcu  Pivki uredili u napuštenom kompleksu starih vojarni, na godinu posjeti više od 25 tisuća posjetitelja, koje zanima borno vojno događanje na području Slovenije. Pored najdragocjenijih primeraka tenkova, topova i osobnih predmeta vojnika iz razdoblja 2. svjetskog rata i nakon njega, može se razgledati i izložba američkih oklopnih vozila, koja su bila dio američke vojne pomoći nekadašnjoj Jugoslaviji.

A zanimljive su i podzemne utvrde talijanske linije obrane na obližnjem brdu s ostacima Alpskog zida (Vallo Alpino) iz tridesetih godina prošlog stoljeća. To je sustav talijanskih fortifikacijskih objekata, koji se protezao od Ligurskog mora uz granicu s Francuskom, Švicarskom, sve do Rijeke.

Sve je to dio stalne zbirke Parka vojne povijesti u Pivki.

 

www.parkvojaskezgodovine.si/