Koncert u Parku divljači

 

U Szegedskom Parku divljači željeli bi stvoriti tradiciju koncerata koje prkoseći hirovima vremena ljeti priređuju posjetiteljima. Kasnovečernje koncerte namijenjuju odraslima, a prijepodnevne djeci. Ove godine su najmlađe zabavljali glazbenim igrokazom Bremenski glazbenici, nastalim prema jednoj od priča braće Grimm.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Zsolt Szél

 

Zoo3

 

Na koncert u Parku divljači – što je službeno ime ovoga zoološkog vrta – posjetitelji pristižu oboružani kišobranima i kabanicama za kišu. Upravitelj RÓBERT VEPRIK ih dočekuje. Kaže: “Već podulje imamo veoma dobre veze sa segedinskim simfonijskim orkestrom, s kazalištem i ljetnim igrama na otvorenom. Prošle godine je došla ideja od voditelja simfoničara Gábora Barossa da napravimo jedan koncert i pokušamo približiti posjetiteljima zajedno glazbu i životinje. Organizirali smo podij, ozvučenje i osvjetljenje. Lani je koncert  postigao veliki uspjeh. I tada je grmjelo, ali je prošlo bez kapi kiše. Danas nismo te sreće.”

Na koncertu s obiteljskim ugođajem uz glazbenike su se i posjetitelji popeli na podij, jer su oni držali kišobrane nad glazbenicima i njihovim vrijednim instrumentima.  Skladatelj i dirigent SÁNDOR BALOGH komentira: “Ne znam tko su svi držali kišobrane nad nama da ne bismo pokisnuli. Zbog toga je nastala posebna situacija u kojoj od kišobrana nisam vidio kolege. Katkad sam se morao ovako nagnuti da možemo ostvariti kontakt. Malo je drugačije. Na koncertima u koncertnim dvoranama publika se drži ozbiljno. Neko vrijeme i ovdje, dok ne otkriju da se ovdje može smijati, dapače, i plesati. Ovdje je sve malo nekonvencionalnije. Može se šetati, plesati, ali ako gledam stručni dio moramo isto tako zahtjevno izvesti sve, ujedno i zabavljajući publiku.”

zoo4

Sam je dirigent i autor “Bremenskih glazbenika”, a na komadu je surađivao ne samo s glazbenicima iz Szegeda. I pročuo se. Kaže: “Pozvali su me u Berlin. Izveli smo ovo i s Berlinskim filharmoničarima u velikoj dvorani. Doživjeli smo veliki uspjeh i odmah su ponudili da snimimo CD, pa se on sada pojavio na njemačkom jeziku. Mislim da je u pripremi francuska verzija, u kojoj sudjeluje glumac s Gerard Dépardieu.”

Publika spontano reagira, poput ove slušateljice: “Bilo je senzacionalno. Već poznajemo komade Sándora Baloga. Uz Bremenske glazbenike jako volimo Tóbiása Tubu, pa je bilo prirodno da ćemo doći poslušati.”

SÁNDOR BALOGH to zna: “Vole ga djeca, ali će ga više razumjeti roditelji. A djeca više uživaju u ritmičkim elementima na koje mogu malo plesati. Kod roditelja često primjećujemo da dovode djecu jer misle da ih moraju dovesti, a potom odjednom i sami počinju uživati.”

Reakcije gledatelja to potvrđuju: “Vrlo lijepa inicijativa. Nažalost, vrijeme nije baš idealno, ali smo odslušali do kraja. Bilo je ugodno”, kaže jedan otac. A djevojčica uz njega ocjenjuje: “Ovo je jako dobro mjesto, bila je baš dobra ideja da su to priredili ovdje.”

Zoo2

Upravitelj VEPRIK vodi računa o najprikladnijem mjestu za koncert: “Mjesto je odabrano tako da ni slučajno ne smetamo našim životinjama. Ali mislim da su se one već dovoljno navikle da se buka okoline mijenja. Čas  dolazi skupina djece, čas čuju lijepi pjev ptica iz šume. Životinje su se već navikle na to, ovdje su ugledale svijet, ovdje su odrasle. Na zapadu je već uvriježen običaj održavati koncerte, čak i scenske predstave u zoološkim vrtovima. Štoviše, to se nekim životinjama i sviđa. Primjerice, mogu zamisliti da dopire do praga osjetljivosti gibona i može uživati pozitivna djelovanja dobre glazbe.”

Sudeći po glasanju, čini se da se mnogim životinjama koncert svidio.