Operna kuća – posao stoljeća u Tirolu

 

Erl je selo na istoku austrijske savezne pokrajine Tirol, na pola puta između Innsbrucka i Salzburga. Tamo je  2012. austrijski dirigent i redatelj Gustav Kuhn ostvario svoj san. Austrijski građevinski tajkun dr. Hans Peter Haselsteiner dao je glavninu sredstava za nove festivalske objekte: 20 milijuna eura, a država i savezna pokrajina Tirol svaka po 8 milijuna eura. Zaklada Haselsteiner snosi i troškove tekućeg održavanja i izvedbe predstava.

 

Autor: Günther Ziesel

Snimatelj: Hans Schober

 

OpernaTirol6

 

Selo Erl ima 1.500 stanovnika i čuva svoja seoska obilježja. U centru su izvrsno uščuvane fasade, čak i kovačnica. Već se 400 godina svakih šest godina ovdje održavaju pasionske igre. jer su se seljani tako zavjetovali, kako bi se spasili od ratnih prijetnja i razaranja.

Za te je igre 1959. podignut objekt  upotrebljiv samo ijeti. U prosincu 2012. uz objekt pasionskih igara dovršena je nakon dvije godine gradnje nova , arhitektonski smiona zgrada, rad bečke Arhitektonske grupe DeluganMeissl. To je Festivalska kuća za austrijskog dirigenta Gustava Kuhna, koji je potkraj devedesetih utemeljio Tirolske igre.

GÜNTHER PLATTER, povjerenik savezne pokrajine Tirol podsjeća: “Ne zaboravimo – još od vremena Richarda Wagnera nema operne kuće posvećene utemeljitelju.” A umjetnički ravnatelj GUSTAV KUHN dodaje kroz smijeh: “Dakle, usporedba je šaljiva, neodrživa! Wagner je genijalan kompozitor, a ja nisam.”

OperaTirol5

Austrijski je građevinski tajkun predujmio 20 milijuna eura iz svoje zaklade. Time je podmirio dvije trećine troškova zgrade Festivalskih igara. Dr. HANS PETER HASELSTEINER ovako objašnjava taj svoj postupak: “Erazmo Rotterdamski je rekao: Vrhunska je sreća živjeti s određenom dozom ludosti. Ja sam, dakle, svome privilegiranome  životu dodao veliku sreću izgradnjom ove operne  kuće.”

Gustav Kuhn vodi pokus za uvodni koncert nove sezone: Uvertira Tannhäuseru Richarda Wagnera. Nova zgrada ima 862 mjesta za sjedenje i površinu od 160 četvornih metara iznad zasad najveće orkestarske niše na svijetu. Nema tu tiskanja ili guranja kao u mnogim drugim opernim kućama.

Unutarnja arhitektura omogućava opernoj i koncertnoj publici da u pauzi uživa u tom svijetlome, modernom  ambijentu. Mecena Haselsteiner svoje financiranje Festivalske kuće ipak ne smatra samo ludošću. Na otvorenju je rekao: “Volim opere. Volim Wagnera. A vrhunska  kvaliteta koju Kuhn daje na pozornici zaslužila je svaku potporu, ako se može. Sva sreća da sam ja to  mogao! U mojoj je zakladi određeno 51 % čistoga prihoda mora ići za kulturne ili socijalne svrhe. Zato sam odredio da među tim kulturnim ciljevima bude i Erl.”

OperaTirol1

Gustav Kuhn  na predstavama Tirolskih ljetnih igara stavlja težište na ono što je skladatelj htio izraziti dok je uglazbljivao libreto. Smatra da to mnogi redatelji danas ne uvažavaju. Kaže: “Naš orkester okuplja umjetnike iz dvadesetak zemalja, što je kao masa talenata u redu! A kako zapravo sviraju? Mnogi misle da tu redatelji čine svinjariju! Ponavljam, tu redatelji  čine SVINJARIJU! Na neki način prave se važni, a onaj tko im je to zapravo omogućio… Oni ne bi bili ništa bez Wagnera… Užasno  su  ograničeni… Dohvate se jednoga  genija, pa ga razrađuju i ne daju mu mira. Smatram da je to posve pogrešno. Tirolske ljetne igre zastupaju istinu u glazbi, da se s malo novca može učiniti mnogo.”

Uvertiru Wagnerovu Tannhäuseru izvode samo na prvome koncertu nove Festivalske  kuće. Na opernome programu prevladava Verdi – Traviata, Rigoletto, Nabucco. Trubadur… Trovatore. Ljetne igre 2013. u Erlu traju do 28. srpnja.