Notranjski muzej slavi 70 godina

 

70 LET NOTRANJSKEGA MUZEJA5

Posebnost Notranjskega muzeja u Postojni opsežna je izložba posvećena klasičnom Krasu. Priča započinje u vrijeme kada je život ostao uhvaćen u kamenu, kaže biolog SLAVKO POLAK, i nastavlja: ˝Jame su prava riznica, u jamama se vrijeme zaustavi i u jamama imamo zapisane događaje, što su se dogodili prije puno tisuća, stotina tisuća, milijuna godina. I u krškim sedimentima, što se polagano talože u jame, sve to ostaje zapisano.˝

Notranjski muzej se kao jedini u Sloveniji može pohvaliti potpono pravim zlatnim blagom. Otkrio ga je arheolog Tine Schein u podrumu predjamskog dvorca gradu.

˝Deset posuda je iz zadnje četvrtine 16. stoljeća do početka 17. stoljeća, kada je blago zakopano ne znamo, tko ga je zakopao ne znamo, ukratko – to je još uvijek tajnovito˝, ističe arheologinja ALMA BAVDEK.

Predmeti iz prošlosti iza sebe imaju dug put prije nego što imamo priliku vidjeti ih na izložbi. Nakon otkrića najprije idu u restauratorsku radionicu, pout vrča koji je razbijen pronađen u rimskom grobištu na Uncu.

PETER KRIŽMAN, restaurator u Notranjskom muzeju Postojna otkriva: ˝Keramiku najprije treba očistiti i zatim slijedi sastavljanje i lijepljenje, do završnog izgleda vrča.˝

U depou arheološkog odjela čuva se još više od 39 tisuća različitih predmeta. Među najstarijima su ovi kameni alati, što ih je izgleda prije više od 12 tisuća godina izradio kromanjonac, prvi moderni čovjek.