Medvjeđi luk, mađarski specijalitet

 

Wild garlic3

Kao da su prostrli jedan ogromni zeleni plašt… Tako izgledaju padine Mecseka. Naime, u šumi je niknuo medvjeđi luk. U nedjelju su svi članovi obitelji Tálosi skupljali njegove listove. Kažu da su mladi listovi početkom proljeća najukusniji.

˝Najviše ga stavljamo u razne salate ili ga ispečemo u pogačicama, a moja supruga zna pripremiti i jako finu krem juhu od medvjeđeg luka˝, veselo pripovijeda KRISZTIÁN TÁLOSI.

Po specifičnom mirisu lako se može prepoznati ova ljekovita biljka čiji se svaki dio može konzumirati. Biljka se može koristiti na više desetaka načina – pokazuje predsjednica udruge ˝Zeleni put Mecseka˝, koja skreće pozornost i na to da medvjeđi luk ne samo da je fin, nego ima i brojna blagotvorna djelovanja. Primjerice koriste ga i za čišćenje krvi i bubrega.

Predsjednica udruge GYULÁNÉ SZAKÁCS pojašnjava: ˝Mi zapravo pokušavamo preraditi list, cvijet, peteljku, svaki njegov dio.˝

Najveće nalazište medvjeđeg luka u zemlji nalazi se upravo na brežuljkastom dijelu Mecseka. Ljekovita biljka se može sakupljati od počeka ožujka, sve do cvjetanja.