Cesta Gemina

 

Gemina je svestran put: ide s Trga u centru Sgonica, oduševljava nas dok prolazi zanosnim mjestima San Pelagio i Prepotto. Neke su dionice ostaci feudalnih putova koje su nekoć ratarima i pastirima služile kao pomoćne prometnice. Ime joj vjerojatno potječe od imena Trinaeste rimske legije koja je izgradila ovu dionicu, tada nužnu poveznicu Rimskoga Carstva i Ljubiljane, tadašnje Emone.

 

Autor: Piero Pieri

Snimatelj: Francesco Montenero

 

Gemina5

 

Tom cestom možete jahati na konju, a možete je svladati pješice i biciklom – Gemina je doista zanimljiv put, koji prolazi ubavim područjima Tršćanskoga karsa.

Obuhvaća petnaest izrazito raznolikih kilometara – polazi iz Malchine, prolazi kroz mjesta kao što su Sveti Pelagio i Prepotto, Samatorza, Sales, Sgonico, a završava u Monrupinu.

Brojne oznake kraj puta (zelene strijele na žutoj podlozi) pokazuju kojim smjerom valja ići, vode nas u krčme, u agroturističke centre, u sve obrte koji postoje duž puta.

 

Signalizaciju obogaćuju i živopisne zavičajne informacije, a i upozorenja o tome koja se mjesta isplati posjetiti: primjerice Muzej karsa, gdje možemo razgledati arhetip seoskih kuća ovih područja – ili info-point Repen, to omiljeno sastajalište i izložbeni sajam.

Gemina2

Provincija Trst ostvarila je ovu slikovitu cestu u tri faze.

Cesta pruža mogućnosti daljnjega prekograničnoga širenja, a misao-vodilja bila je vratiti u promet cestovnu mrežu koja još donedavno – više gotovo da i nije bila prohodna.

Treća je dionica duga osam kilometara. Puštena je u promet prije samo godinu dana, a u njezinom je slučaju sudjelovanje raznih nositelja ovoga projekta bilo još veće.

Povjerenik Provincije Trst GIANCARLO DOMINUTTI pripovijeda: ˝Razlika je u tome što na ovome projektu sudjeluju svi, ne samo u fazi realizacije i ulaganja kojima su glavne nositeljice općine, poljoprivredne udruge i drugi nositelji investicije, kao što je primjerice Talijanski planinarski klub, nego su sve te nositeljice odgovorne i za redovito i za izvanredno održavanje, kao i za povećanje na 19 kilometara, jer prvotno smo imali samo 8 kilometara takve panoramske ceste. Tu su i druge ceste. Nekoć su bile obrasle trnovitim šumskim grmljem kao što su kupine i drugi šumski plodovi, a koje su sad puštene u promet upravo zato kako bi se omogućio što lakši pristu građanima, ali i turistima.

Gemina3

Dakle, to nije samo jedna mala cesta, nego prava pravcata cestovna mreža, jedinstven sistem pristupa raznoraznim turističkim, kulturalnim i krajoličnim zanimljivostima.

Cilj vidimo u daljnjoj izgradnji takvih cesta i u jačanju infrastrukture koja nam ih čini sve dostupnijima, pa bilo to pješice, biciklom, na konju ili vozilima Gorske i šumske službe spašavanja. U mjestima kao što su Draga i Glinca spasili smo od propasti kanale i gustirne koje su nekoć značile život stoki i ljudima na karsu, a sad su sva ta područja izvrsno osviještena u pogledu očuvanja bogatih mjesnih običaja i eko-ravnoteže ovoga kraja.˝

Zahvaljujući sportskoj udruzi Roverella iz Gabrovizze sada se može čak i jahati na cesti Gemini.

Taj naziv trajno podsjeća na rimsku cestu koja je nekoć povezivala antički grad Aquileiju i Trst.