Kap Slovenije u Londonu

 

plavanjev mestnem okolju1a

 

U neposrednoj blizini poznate željezničke postaje King’s Cross u centru Londona i usred gradilišta, u jednom od najluksuznijih dijelova Londona nalazi se prirodno jezerce za kupanje. To je pravi mikro-okoliš gdje se posjetitelji mogu kupati pored vodenih biljaka koje čiste vodu, nema nikakvih kemikalija koje se koriste pri čišćenju.

Slovenska umjetnica i arhitektica MARJETICA POTRČ, koja je uz grupu Ooze radila na ovom projektu, kaže: ˝To je prvi prirodno čišćeni bazen-jezerce u Engleskoj koji je javan. Nismo znali koliko će ljudi htjeti plivati u tako prirodnoj sredini.˝

Dnevni broj kupača je ograničen zbog količne vode koju su biljke u mogućnosi pročistiti. Jezeo je okruženo florom koja se mijenja prema godišnjim dobima. Ljeti su potrebne rezervacije jer su ulaznice rasprodane, a ni zimi na iznenađenje mnogih objekt nije pust.

GAJA GOLJA, studentica na The Courtauld Institute of Art u Londonu, kaže: ˝Projekt ¨Soil and Water: the King’s Cross Pond Club˝ u središtu grada, istinski je jedan od najznačajnijih javnih projekata slovenskog umjetnika širom svijeta, izuzetno je omiljen kod stanovnika.˝

Projekt se temelji na ideji života u ravnoteži s prirodom i naglašava važnost tla i vode, dva prirodna resursa o kojima smo ovisni, a koje često uzimamo zdravo za gotovo.