Lukas Wimmer jedan od najmlađih balonaša u Bavarskoj

 

Balon mnoge ispunjava strahopoštovanjem. I dok lagano lebdi po nebu pružajući letačima veličanstvene vidike kod mnogih izaziva i strah. Toliki da se balonom ne usuđuju niti voziti. Lukas Wimmer iz Donje Bavarske nema tih problema. On odmalena s odraslima leti balonom. Navršio je osamnaest godina i dok njegovi prijatelji slave polaganje vozačkog ispita, on upravlja balonom.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Snimateljica: Sabine Schmalhofer

 

LUKAS1A

 

Lukas Wimmer rođen je u Bavarskoj, u Rottalu. Jedan je od najmlađih balonaša u Bavarskoj. Bilo mu je sedamnaest godina kada je postao balonaš i imao ispit za upravljanje balonom u džepu. Nakon mature odlučio se za tesarsko-stolarski zanat. Ima osamnaest godina, i smije letjeti. O tome, da će to postići tako mlad, nije ni sanjao. Let balonom za njega je sloboda bez granica.

Što ga privlači u vožnji balonom? Na to balonaš LUKAS WIMMER odgovara: ˝Rano je počelo, prvi put kad sam navršio dvije godine, a s godinama se strast samo rasplamsavala. Sa četrnaest godina sam odlučio, to je to.˝

 

 

Bio je dijete kada ga je vozio tata, profesionalni balonaš. Smio je gledati iz otvora u košari. Poželio je naučiti. I, uspio.

 

ballonfahrer6A

 

Vožnja balonom pruža izuzetnu panoramu na kraj iznad kojeg se leti. Kada Lukas želi znati točan položaj iznad kojeg lete gleda na GPS. U radijskoj je vezi i sa zračnom lukom kako se njegov balon ne bi našao na putu bilo kakvoj letjelici. Izuzetna panorama. Često leti i s prijateljem i zajedno uživaju u kako kažu ˝superpogledu˝ na Alpe.  Lete na pet do šest tisuća metara visine,na toliko se penje balon. Lukas je već preletio Alpe i pri tome se za određivanje smjera služio zračnim strujanjima raznih visina. No, tako se brzo potroši plin za plamenik i tada se mora sletjeti.

 

 

 

LUKAS WIMMER kaže: ˝Ja sam iz Donje Bavarske, iz Rottala i gotovo svakog dana nadlijećem zavičajnu dolinu. Dakako, Alpe su zahtjevnije, ne možeš sletjeti bilo gdje. Moraš paziti da sletiš u doline. Nisu to zračni prostori i koridori, možeš svagdje sletjeti.˝

Za slijetanje je potrebna velika preciznost. Po mogućnosti mora biti što manje vjetra, kako balon ne bi skrenuo.

 

ballonfahrer5A

 

Takav let nije svaki dan, ali kad se tako sleti brzo se skupe djeca iz okolice koja su znatiželjna i smiju proučiti košaru.

Lukasa na zemlji prati njegov tim koji se zove ˝Letačka pratnja˝ i oni su Lukasovi vozači.

Vožnja balonom je dnevni sport, no katkada balonaši rade i noću uz svoju golemu rasvjetu. Pilot mora vidjeti kamo slijeće.

Lukas uživa u vožnji balonom i noću i danju, glavno da je u zraku.