Moda 70-ih, stvar ukusa

 

Moda1

70-ih se godina prošloga stoljeća München zvao u šali „disko-braco New Yorka“. Ne bez razloga – tu su partijale zvijezde, tu je nastajala moda. Što se sve nosilo u Münchenu tih godina, vidimo u Gradskome muzeju na izložbi Stvar ukusa (Geschmackssache).

Tko u disku nije frckao cijelim tijelom, mogao je ostati kod kuće. Plesalo se na vrtoglavo visokoj nozi, u svjetlucavome tilu, šljokicama i poliesteru. Tih je godina trebalo upasti u oči po svaku cijenu. München je bio metropola mode i partijanja. U ovome je gradu počela buna protiv grudnjaka – djevojke su se po diskotekama se brzinski oslobađale omraženoga predmeta.   

Kuratorica izložbe Isabella Belting osvježava sjećanje na te dane: „U münchenskim buticima kupovali su blještavilo. I iznad svega kratko – minice su bile obvezne. Odjednom se doista sve smjelo nositi. Hlače za nju i njega. Odjeća od posve malo tkanine… Ili od puno…“

Nešto se od toga još krije i u vašem ormaru? Ako da, vrijeme je da usporedite, u protivnom možete opet pogledati modu 70-ih u münchenskom Gradskom muzeju (Stadtmuseum) od 25. siječnja do 15. rujna 2013.