Mestna galerija Ljubljana, 50 godina

 

 Mestna3

 

Izložba povodom pedesete godišnjice Gradske galerije (Mestna galerija) u Ljubljani udružuje dokumentarnu građu i djela više od 95 umjetnika, što odražavaju raznolika sadržajna razdoblja djelovanja i također viziju budućeg usmjerenja galerije.

Direktor Zavoda Muzej i galerije grada Ljubljane BLAŽ PERŠIN kaže: “Usredotočuje se ona i na  neke koncepte što proširuju pojam likovne umjetnosti na neki drugi način – kako je iščitavamo, kako je danas shvaćamo, na kakav način umjetnost može biti i laboratorij prožimanja, znanja i uvida u sadašnjost kakvu živimo, kao i u budućnost.”

Na izložbi sudjeluje i nekolicina inozemnih autora, galerija se naime nikada nije ograničavala u lokalne okvire. Direktor to ovako objašnjava: “Njezina pozicija je prije svega to da na neki način kombinira prisutnost međunarodnih  umjetničkih praksi s našima, odnosno tu postoji svojevrsni suživot dvostranog uvida.”

 U dugogodišnjem  djelovanju pripremljeno je više od 830 izložbi, a njihova stalna zbirka obuhvaća više od 200 djela, rezultat rada 73 slovenskih i inozemnih autora. Može ih se vidjeti do 14. travnja 2013.