Käthe Kollwitz na jezeru Tegern

 

kaethe kollwitz2

Grafičarka i kiparica Käthe Kollwitz jedna je od najslavnijih umjetnica 20. stoljeća. U  Muzeju Gulbransson vidimo njezin opus u više od 40 godina – od ranoga ciklusa “Tkalački  ustanak”  (Weberaufstand) do dojmljivih autoportreta.

Ženskim okom ona je prikazala život jednostavnih ljudi, poput majki koje štite svoju djecu i za njih skrbe. Njezine su slike rijetko kada vedre. Izražavaju uglavnom bijedu, oskudicu i glad.

Na izložbi su prikazana 52 djela umjetnice koja potječe iz socijalnokritične obitelji. Jednom je zapisala u dnevnik: “Bila sam revolucionarka. San moga djeinjstva i moje mladosti bile su revolucija i barikade.”

U svome ciklusu “Tkalački  ustanak” tematizira očajničku borbu tkalaca protiv nezaposlnosti i bijede. Na tom je ciklusu Käthe Kollwitz radila 4 godine.

Vjerojatno joj je životni udarac bio slom obiteljske sreće – sin Peter poginuo joj je u Prvom svjetskom ratu. Otada je smrt ne napušta ni na slikama.

I to je zabilježila ju dnevnik: “Ti listovi idu u svijet i reći će kako je bilo, sve što  smo to trpjeli tih neizrecivo teških godina.”

Izložba djela Käthe Kollwitz otvorena je do 21. travnja u Muzeju Gulbransson na jezeru Tegern u bavarskim Alpama.