Hrvatski naj-hrast

 

Hrast2

Šuma graba i hrasta lužnjaka u okolici Stare Gradiške nikla je sama prije otprilike 350 godina. U novijoj je povijesti zaštićena i proglašena posebnim rezervatom. Prašuma Prašnik jedna je od dvije hrvatske prašume. Tu nisu dopušteni nikakvi radovi, pa divovska stabla hrasta nesmetano rastu stoljećima. Ovo je najstariji hrast šume koji je Udruga zaljubljenika u drveće “Monumental Trees” uvrstila u popis monumentalnih stabala Europe.

Upravitelj Šumarije Stara Gradiška KRUNOSLAV SZABO ovako ga opisuje: “On je promjera preko 2 metra, 2.20 otprilike. Visok oko 40 metara te je u ovom dijelu Europe najdeblje stablo hrasta. Ima masu od 63 kubna metra.”

U šumi su došupteni samo prirodni procesi. To znači da bi stablo staro oko 330 godina uskoro moglo uginuti. Zato su šumari odlučili produžiti mu život stvaranjem mladica od njegova žira.

MARIO BOŠNJAK iz Šumarije Stara Gradiška kaže: “Ove godine imamo mladice koje su potomstvo najstarijeg i najvećeg hrasta u Prašniku i ove ćemo godine raditi DNK analizu i imat ćemo točnu potvrdu da je to stablo genetski identično ovome.”

Mladice će biti dostupne za kupnju, te će tako moćni genetski materijal jedinstvenog primjerka flore u ovom dijelu Europe doživjeti nova stoljeća