Vino iz požeške studentske radionice

Što i kako uče studenti vinarstva u srcu Slavonije? Zašto im na razmjenu dolaze kolege iz Francuske, domovine najglasovitijih vina na svijetu?

 

Požega je grad stoljetne kulinarske i enološke tradicije. Ali je i kulturno središte, te dom jednog od najstarijih sveučilišta u Hrvatskoj. Danas je ondje popularno Veleučilište koje pruža dodiplomski studij vinogradarstva-vinarstva i voćarstva.

Kad se spoje bogato tlo i sklonost mladih ka učenju, rezultati ne mogu izostati. Dokaz je tomu skupina studenata, okupljena oko studijskog programa koji im daje podlogu za kvalitetan samostalan budući rad. Njihova naobrazba uz teoriju podrazumijeva cjelovito, neposredno i samostalno uključivanje u radne, poslovne i proizvodne procese.

U praksi to znači, između ostalog, upoznavanje s neposrednim proizvođačima, posjet seoskim gazdinstvima oko privatnih vinograda te velikim industrijskim proizvođačima.

Isto tako, pruža im se prilika za dragocjene mogućnosti neposredne suradnje s već slavnim domaćim imenima, čija se vina nalaze na stolovima najzahtjevnijih ljubitelja vina širom svijeta.

Završni pak rad je doista poseban: svaki student treba kreirati vlastitu formulu vina, koje ima šansu postati hrvatskim izvoznim proizvodom.