Slovenska popevka za posebnu mladež

 

Kazališni koncert “Slovenska popevka” u ljubljanskom kazalištu za mladež (Mladinsko gledališče), predstava predviđena za cijelu sezonu 2017/18, uz profesionalne glumce, uključuje i nastupe osoba sa smetnjama u intelektualnom i duševnom razvoju.

Redatelj MATJAŽ PONGRAC odlučio se za individualiziran pristup, te scensko događanje prilagodio sadržajno i izvedbeno suradnji glumaca, kojima je to redoviti posao, s izvođačima amaterima posve specifičnih sposobnosti, pa tako i načina na putu stjecanja novih vještina.

Poeziji Gregora Strniše novi glazbeni okvir dali su članovi dua “Silence”, koji su se svjesno udaljili od žanra popjevke i radije se upustili u elektroniku. Predstava pokazuje postojanje u suživotu, gdje su granice između “drugačijih” i “normalnih” izblijedjele.

BORKO HORVAT iz Centra za socijalnu zaštitu “Dolfke Boštjančič” iz Drage ne krije zadovoljstvo, ističući stvaranje prijateljske veze na temelju jednostavne ljudske topline: “Mislim da je ovo veliki korak, da je netko odlučio organizirati i realizirati projekt sa osobama s invaliditetom.”

Rezultat je pozornica koja odiše zajedničkom radošću stvaranja, a ta se atmosfera lako širi se na cijelo gledalište.