Maria Callas u sjećanju Udina

Davno prije velikih svjetskih uspjeha, Maria Callas nastupa i na pozornicama u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini. Sjećanja na njezine početke i nakon sedam desetljeća još su živa.

 

U ožujku 1948. mlada pjevačica grčkog podrijetla operno je otkriće u udinskom Teatru Puccini. Nastupa u ulozi princeze Turandot, i postiže doista lijep uspjeh i kod publike i kod kritike. O tomu svjedoče pisma Marije Callas tadašnjem mužu Giovanniju Battisti Meneghiniju iz glavnoga grada Furlanije.

Zapaža je intendant “Teatra Verdi” u Trstu i odmah je angažira za “Moć sudbine”.  Ta opera nakon nekoliko tjedana kreće u gradsko kazalište u Politeama Rossetti, koje će prerasti u današnji Teatro Stabile.

Nakon pauze za druga gostovanja, diva se vraća u Trst na koncerte 1951. i 1953., kada u studenom otvara sezonu kao Norma u povijesnom okružju koje sljedećih godina postaje temeljem milanskih opernih zbivanja.

O tome slavnom dobu svjedoče muzikolog Rino Alessi i ravnatelj Kazališnoga muzeja “Carlo Schmidl” u Trstu, kustos Stefano Bianchi.