Slovenka, šahovska šampionka

 

Učenica je zadnjeg razreda u jednoj od ljubljanskih gimnazija i na prvi pogled se ni po čemu ne izdvaja od svoje generacije. Ali njezini kolege dobro znaju da je Laura svjetska prvakinja u šahu u konkurenciji do 18 godina. Titulu, koja joj je već druga, osvojila je jesenas u Urugvaju.

Kako se uopće našla u tome sportu za najbistrije? LAURA UNUK pripovijeda: “Kada sam počela igrati šah, imala sam sedam godina. I tada baš nisam znala čime se želim baviti. Šah me doista privukao zbog razmišljanja, zbog činjenice da vrijeme brzo prođe dok razmišljaš o jednoj poziciji i dok igraš. A najslađa je, razumije se, pobjeda.”

Logično razmišljanje, traženje najboljih rješenja na šahovskoj ploči, predviđanja i kombinacije postajale su joj dio svakodnevice. Snažne strane njezine osobnosti su ustrajnost, motivacija i odricanja, dakle sve ono što vrhunski šah zahtijeva.

Sa svojim trenerom, šahovskim velemajstorom Matejem Šebenikom, Laura na tjedan trenira i po deset sati, a približno toliko vremena vježba i sama uz računalo. Nema sumnje, čeka je još dosta pobjeda.