Vlaho Bukovac, pariško razdoblje

 

Slici gole kupačice “La grande Iza” na Pariškom salonu 1882. jedni su klicali, a drugi je proglasili skandaloznom – no bio je to pravi trenutak prodora mladog Dalmatinca Vlahe Bukovca u vrh europskog slikarstva.

Zagrebačka galerija Klovićevi dvori predstavlja njegovo pariško razdoblje potkraj 19. stoljeća. Neka remek-djela, dosad neviđena u Hrvatskoj, stigla su iz Velike Britanije, Francuske te susjednih zemalja. Tu je i monumentalna kompozicija iz Tomislavgrada “Isus prijatelj malenih”. A u suradnji s Kućom Bukovac iz Cavtata, predstavljeni su radovi iz dječačkog doba.

Londonska Zaklada hrvatskih spomenika trudi se otkriti Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji, a rezultate pokazuju još od 2005. Njezina pokretačica lady JADRANKA BERESFORD-PIERCE rekla je prilikom otvorenja izložbe: “Drago mi je da sam imala priliku upoznati se s Alexom Kidsonom koji je onda napravio zaista veliki posao i organizirao tri izložbe.”

A sam ALEX KIDSON, koautor izložbe iz Liverpoola otkriva svoje motive za aktivno uključivanje u događak: “Mislim da je to vrhunski slikar koji s lakoćom čini stvari zanimljivima. I ovo je fantastična izložba koja pokazuje njegovu slikarsku snagu i veličinu.”

Ovaj se postav može vidjeti do polovice ožujka 2018., a potom slijede izložbe o zagrebačkom i praškom razdoblju Bukovčeva stvaralaštva.