˝Murine˝ skulpture kao javno dobro

 

Slovenska tvornica modne odjeće “Mura” bila je pojam dizajna i kvalitete na području cijele bivše Jugoslavije. U svoje zlatno doba zaposlenicima nije davala samo kruh, nego i mnogo više – od cjelokupne zdravstvene brige do rekreacije unutar poduzeća.

O uređenom izgledu tvornice brigu su vodili stručnjaci. A osamdesetih godina prošlog stoljeća podržali su i “Murin” park slovenske skulpture, autorski projekt povjesničara umjetnosti Stane Bernika. Njegova je ideja bila da se vrhunska umjetnička djela  postave unutar tvorničkog kompleksa, čiji su objekti povezani zelenilom i prikladnim hortikulturnim aranžmanima.

Nekadašnji direktor muške konfekcije ERNEST EBENŠPANGER sjeća se: “On nam je savjetovao da napravimo kolekciju kipova i spomenika i to smo prihvatili, tako da smo svake godine financirali jedan kip.”

Kompleks “Mure” obogaćen je s devet skulptura vrhunskih slovenskih umjetnika. Stručna komisija smjestila ih je u javni prostor Murske Sobote na zelene površine uz modernističke blokove zgrada. Tu su na primjer “Semafor” Slavka Tihca, “Bik” Janeza Boljke i drugi.

Povjesničar umjetnosti dr. JANEZ BALAŽIC objašnjava : “Riječ je o skulpturama od kojih svaka za sebe, a također kao ansambli spomeničke plastike, uistinu predstavljaju najkvalitetnija djela unutar umjetničke produkcije kasnih šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina.”

“Murina” zbirka tako je postala javni spomenik. Građanima se vratilo ono što je nekada svakako bilo njihovo.