Luckasti karnevalski izumi ˝Eschagore˝

Odavno smo otkrili važne izume čovječanstva – kotač, tiskarski stroj, televizor… Ali Švabe su ludo marljivi i snalažljivi, pa ne prestaju smišljati kojekakve mehaničke novotarije. U Weißenhornu se u pokladno doba održava sajam čudnovatih izuma. Najbolji osvajaju i nagrade.

 

Weißenhorn je povijesni gradić sa oko 13 tisuća stanovnika na granici Bavarske i pokrajine Baden-Württemberg. Dražesno je to mjesto, u kojem se sretno susreću suprotnosti srednjovjekovnih veduta i modernog načina života.

Smješten nekih 22 km južno od Ulma, oduvijek je središte poljoprivrednih dobara koje proizvode i održavaju vrijedni Švabe. Po njima se često, i ne baš sa simpatijama, nazivaju svi Nijemci, bez obzira odakle dolaze. Ali poznavatelji lokalnih prilika znaju da je to uredan, pristojan i nadasve veseo narod.

Dokaz tomu pružaju na svakom koraku primjeri bogatog kulturnog i svakovrsnog duhovnog nasljeđa Weißenhorna. Okupljanja temeljena na povijesnim zasadama, poput tradicionalnih konjičkih svečanosti Leonhardiritt, privlače svake godine na tisuće posjetitelja.

A karnevalska povorka u srcu grada namijenjena je ponajprije zabavi za domaći živalj.

To je i prilika da se pokažu dosezi pokladnih izuma kakvi se rijetko gdje susreću. To ide dotle da se organizira poseban sajam luckastih izuma. Okititi se nagradom za takvo dostignuće posebna je čast, a osvojiti je više puta, znači priskrbiti si neslućen ugled u prilično kompetitivnoj zajednici. Jer Švabe koji drže do sebe Fašnik shvaćaju kao dobru priliku da dokažu svoje umne sposobnosti.