Curling u ekspres loncu

Curling je momčadski sport, dobro poznat u sjevernim krajevima s dosta snijega. Ali u Furlaniji igraju domaću, može se reći kuhinjsku, varijantu: po ledu tjeraju – ekspres lonac.

 

U središtu je pozornosti ovoga sporta izuzetno težak komad granita, koji svi zovu engleskim imenom stone. Igrači, podijeljeni u dvije ekipe, tjeraju ga prema cilju koji zovu kuća, označen s tri koncentrična prstena.

Svaka ekipa ima četiri igrača. Oni naizmjence guraju kamen uz curl efekt (što na engleskom znači “rotiranje”) pa kamen ide zavojitom putanjom. Imaju pravo na osam bacanja po intervalima, tako da svaki igrač baci po dva “kamena”. Pritom dva igrača metu ledenu površinu ispred putanje kamena, a metla često služi i kao oslonac dok se baca stone.

Cilj je skupiti više bodova nego protivnik. Bodove računaju prema broju stonea koji stignu bliže “centru kuće” nakon svake “ruke”. “Ruka” je završena kad obje ekipe bace sve svoje kamene adute, pa se usporedi kako je daleko koji dospio.

U turističkome mjestu Ronchi dei Legionari nedaleko od Trsta, smislili su curling bisiac, što bi u slobodnom prijevodu značilo međuriječni curling. I već pet godina održavaju turnire u toj varijanti poznatog sporta od svršetka studenoga do 7. siječnja. Svake se godine okuplja sve više igrača: recimo 2013. bilo je 10 ekipa, u usporedbi s ovogodišnjih 36. Natjecalo se ukupno 320 poletnih i nadasve veselih igrača.