Svjetlom protiv zimske depresije

 

wirkung-lichttherapie-600x414

 

Kad je Claudia Anoulik čula za istraživanje Sveučilišta u Passau-u o svjetlosnoj terapiji protiv zimske depresije, odmah se prijavila. U studenom joj je počela svjetlosna terapija – jedanput tjedno na Odsjeku za psihologiju. Pola sata po 10.000 Luxa je kao ljeti dva sata u prirodi:

Claudia Anoulik, pacijentica kaže: “Ustajem lakše nego prije, češće sam vesela i dobro raspoložena, svi mi to odmah kažu.“

Znanstvena su istraživanja dokazala da svjetlosna terapija izvrsno djeluje. Još se ne zna zašto, ali svjetlo upada u oko  i potakne hipotalamus da proizvodi serotonin, hormon koji nas drži budnima.  Svjetla nema noću pa se prestaje proizvoditi serotonin. A susjedna žlijezda počinje izlučivati melatonin, takozvani hormon spavanja. Kad svane jutro, sve počinje iznova.

Antje Sonntag, znanstvenica Sveučilište  u  Passauu pojašnjava: “Ta igra hormona, ta smjena serotonina i melatonina, poremećene su u pacijenata koje muči zimska depresija, a poremećaj uroavnotežava svjetlosna terapija, vraćamo se na pravi put, opet smo poletni.“

 

Dosadašnja su istraživanja Sveučilišta u  Passauu jednoznačno dokazala da svjetlosna terapija pomaže u slučajevima zimske depresije, dijagnosticirane zimske  depresije.