Stigao sam ranije – zaklada za nedonoščad u Szegedu

 

U južnom dijelu Mađarske godišnje se rodi 12 tisuća djece. Za oko 700 novorođenčadi  brinu se na dječjoj klinici Sveučilišta u Szegedu. Nakon dolaska na svijet njihovi se roditelji u očajanju hvataju za djelatnike odjela, mole ih za pomoć da bi se znali pripremiti za razdoblje koje ih čeka. Prije dvije godine nastala je Zaklada „Stigao sam ranije“ čiji su suradnici najponosniji na program ranog mentorstva u okviru kojeg održavaju roditeljsku mrežu supatnika. Programom pružaju pomoć i psihičku potporu roditeljima kojima je očekivano dijete stiglo ranije.  

 

Autorica Mónika Kiss

Snimatelj László Szögi

 

 

inkubator

 

Majke nedonoščadi ispričale su nam svoja iskustva s prijevremeno rođenom djecom.

Dr. Katalin Rádi: “Roza će uvijek biti nedonošče i ja ću uvijek biti žena koja je rano rodila.”

Edit Gombár Soltészné: “Na intenzivnom odjelu za novorođenčad proveli smo tri tjedna i to razdoblje nikad nisam mogla zaboraviti.”

Boglárka Bakos: “Na kraju 27. tjedna rodilo nam se treće dijete sa 990 grama.”

Dóra Monostori: “Moj  sinčić se rodio s jednim kilogramom.”

Gabriella Nagy: “Blizanci su stigli u 31. tjednu. Manja beba se rodila sa 1520 , a veća sa 1815 grama.”

Dr Zsanett Csoma: “Najveću poteškoću je predstavljalo to što smo se morali suočiti s tim da možemo izgubiti dijete.”

Nedonošče – malena beba koja prije vremena dolazi na svijet. Zbog toga se često događa da nije pripravna za samostalan život. U Mađarskoj na taj način završava 8-9 posto trudnoća. Ta dojenčad dospijeva na intenzivne odjele za novorođenčad.

dr.peter francizia-nedonoščad

 

Prim. Dr. PÉTER FRANCZIA s intenzivnog odjela za novorođenčad, Dječje klinike u Szegedu kaže: “Ovdje su najmanji ispod 500 grama, posljednji naš jako mali bolesnik se rodio sa 490 grama.”

Pomaže im Katalin Dobi, patronažna sestra koja poučava kako ih držati: “Držite sigurno majčice, tako da možete vidjeti lice bebe, lijepo paralelno s prsnim košem.”

SZILVIA KOCSIS prerano je rodila prije 7 godina: “Ni naša curica nije bila znatno veća jer se rodila sa dva i pol kilograma. Sada već ima sedam godina, naviknut ćemo se”. GABRIELLA NAGY također majka nedonoščadi kaže: “Tamás koji se rodio s većom težinom sad je dostigao 2100 grama, a Luca, koja se rodila s manjom težinom, 1745 grama.”

Intenzivni odjel za nedonoščad u Szegedu sa 30 kreveta kao neka umjetna maternica nadoknađuje ono vrijeme koje su bebe još trebale provesti tamo.

dr.Katalin Radi

 

Dr. KATALIN RÁDI, članica kuratorija Zaklade za nedonoščad i sama je imala takvo iskustvo o kojemu priča: “Kući smo odnijeli curicu zdravu kao dren i sa suprugom smo bili veoma zahvalni za rad odjela, odnosno spoznali smo da se bilo gdje, bilo kada, bilo komu može dogoditi da dijete stigne ranije, odnosno bolesno.”BOGLÁRKA BAKOS, također članica Zaklade dodaje kako je najveća sreća u životu što se za ovo ne priprema. Dakle, kada žene postanu ne pada im na pamet da se jedna trudnoća može i ovako završiti.

Dolazak bolesnog novorođenčeta ili nedonoščadi roditeljima i obitelji znači golemo emocionalno iskušenje. U toj situaciji pomaže Zaklada za nedonoščad.

Dr. ZSANETT CSOMA, članica Zaklade kaže kako im je najveća radost kad vide koliko je uspješan njihov rad i kolika je potreba za njim. Što se tiče skrbi za bolesne, s gledišta roditelja, smatra da je veliki korak što su stvorili jednu ovakvu zakladu.

Dio rada zaklade je i program ranog mentorstva. Vođenjem roditeljske mreže supatnika onima koji su baš u nevolji pomažu roditelji koji su prebrodili najveće poteškoće, budući da u pojedinim specifičnim temama imaju iskustvo kojim si uzajamno mogu pomoći.

DÓRA MONOSTORI, patronažna sestra, savjetnica za mentalnu higijenu i korotu, zdravstvena socijalna radnica kaže: “Ima trenutaka kada na drugoj strani telefonske linije netko govori da je očajan, ima osjećaj da mu život nema više nikakvog smisla. Jecaju, jer ne znaju što činiti u ovakvim situacijama. ”

nedonoščad1

 

Na treninzima roditelja kojima su prisutna i djeca važna je razmjena iskustava. Otac jednoga od nedonoščadi zadovoljan je što ovdje može dobiti potrebno ohrabrenje: “Radujem se što možemo podijeliti svoja iskustva o mentoriranju, ranijim priredbama, o raznoraznim stvarima.”

Jedna od majki dodaje: “Ja se susrećem s mnogim majkama koje ovako primaju i prenose informacije. Uzajamna potpora, zajedničko proživljavanje pozitivnih i negativnih stvari znala nam je pomoći u mnogim kritičnim situacijama. Koliko li nam se čuda dogodilo otada i kako je dobro kazati da ih imamo.”

Zaklada Stigao sam ranije i zbog tih čuda očekuje podupiratelje, da bi kontinuirano mogli pomagati rad intenzivnog odjela i obitelji.