Kositrene figurice – bavarska atrakcija

Bilo ih je i u doba starih Rimljana i Grka. Najstarija  njemačka kositrena figurica potječe iz početka 13. st. Kositrene su figurice do sredina 18. stoljeća vladsle u njemačkim dječjim sobama: tada su se djeca igrala kositrenim figuricama kao danas figuricama Playmobila. Svjetska su zbivanja komentirali, a na krilima mašte gradili su “pravi svijet” i odjednom bi povijest – svima postala shvatljiva. Danas su te igračke – pravi raj za skupljače…Tradicija se održala.

U Gornjoj Bavarskoj se održalo posve malo ljevaonica: u Dießenu uz obale jezera Ammersee Jordi Arau radi kao ljevači prije stotina godina. Španjolac Arau priženio se u obitelj Schweizer. Svladao je sve tajne znanja i nastavlja dugu obiteljsku tradiciju obitelji Schweizer – taj obrt vuče podrijetlo iz 18. stoljeća. Odasvud stižu ljubitelji kositrenih figurica i uz jezero Ammersee grade svoje “malene svjetove”.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Kamera:  Mike Kuder

 

Kositrenefigure1 

Divan je svijet uz obale jezera Ammersee u Gornjoj Bavarskoj. A junakinje su male umjetnine.

U Dießenu stari putokaz pokazuje put do jednog od posljednjih ljevača kositrenih figurica u Bavarskoj: Jordi Arau rođeni je Španjolac, a ovamo ga je dovela ljubav! Oženio se nasljednicom osnivača firme i sačuvao nasljedstvo. Tada je stari obrtnik još radio.

Jordi Arau, ljevač priča o dolasku: “Ovdje sam našao bogatu tradicije, prastaru radionicu i puno posla… a počeo sam izrađivati i posve nove kositrene figure.”

Rade kao prije 200 godina: na škriljevac urezuju negativ. Arau sam kreira motive, primjerice ovu palmu. Pomno ispituje kako će to izgledati. Forma se vidi tek kad se odlije. Onda se malo dorađuje i dovršava. Motiv uvijek mora gravirati na dvije ploče, prednju i stražnju stranu. A između lijeva kositar. Imaju šest radnika. Potražnja raste za Božić.

 

kositrenefigure2

 

Ručno rada svaku kositrenu figuricu. Najprije pospu ploče talkom, da se ne lijepi i da kositar stigne u svaku  pukotinu. Kositar je užaren na 350 stupnjeva. Dodaju mu antimon i olovo da kositrene figurice budu stabilne i da se ne lome. Nakon nekoliko sekunda napeti trenitak: užareno rođenje. Ako palma nije savršena, samo je rastope.

Jordi kaže: “Svaka je kositrena figurica u boji! Sve je ručno oslikano, svaka je figurica unikat.”

Slikar Gerhard Heizer, ilustrator dodaje: “Živne crtež koji se gravira, crtež se mora prenijeti, a boja je samo ukras”.

Bude se u život ti bajkoviti prizori iz Bavarske. Uz neizostavno dijete.

 

kositrene-jordi

 

Jordi Arau, ljevač govori o kupcima: “Rado kupuju i kralja, a kad bavarska vlada treba dar za inozemstvo, dolazi k nama”.

Jordi Arau osmislio je više od tisuću motiva – svake godine stvara nove. A cijena? Od 10 eura do nekoliko stotina eura.

Filigranske umjetnine možda najviše raduju – upravo skupljače. Prije je sve bilo drukčije: kositrene figure su djeci bile učilo, a kositrenim su vojnicima ilustrirali ratne bitke.

Jordi Arau pokazuje: “Ovo su grenadiri… kalupi su prastari. Više ne izrađujemo nove, jer ima posve malo skupljača. A oni žele točno određene kositrene figurice, jer žeie složiti neke scene. Svaki se detalj mora uklopiti, zato nam je to tako teško…”

Tradicija džepnoga formata – Jordi  Aarau izrađivat će kositrene figurice iz Gornje Bavarske sve dok ga služi mašta.