Jurij – posljednji slovenski majstor urar

 

U Sloveniji više nema baš puno majstora urara koji bi vladali spretnošću starog urarskog zanimanja i koji bi poznavali tajne i dakako cijeli povijesni razvoj urarstva i satova. Jurij Hübscher je jedan od onih koji to još znaju. Nekada su urari mogli popravljati baš sve satove, jer su iz tvornica dobivali rezervne dijelove. Danas urari za kvalitetnije satove više nemaju pristup do rezervnih dijelova, a to je i jedan od razloga zašto zanimanje urara izumire. Hübscher unatoč svemu popravlja sve satove, ako samo ima rezervne dijelove. A specijalizirao se za popravak i restauriranje starih analognih zidnih satova. Poseban projekt u njegovom dugogodišnjem stručnom radu je restauriranje starog sata u crkvenom zvoniku na Bledskom otoku.

 

Autorica: Vesna Teržan

Snimatelj: Pavel Jurca

 

urar-bled

 

Bio je promjenjiv jesenski dan, no bez obzira na vrijeme, Jurij Hübscher se morao uputiti na Bled. Obnova starog sata u tornju crkve na Bledskom otoku bila je jedan od njegovih većih i uspješnijih projekata. Stoga čak nekoliko puta na godinu posjeti Bledski otok, kako bi sto šezdeset godina stari sat održavao u najboljoj kondiciji. Sat u tornju udara na tri zvona, a konstrukcija je duga dva metra.

JURIJ HÜBSCHER kaže kako je sat težak ukupno više od 300 kiligrama: “Vjerojatno je napravljen u kovačkoj radionici u Kropi oko 1850.godine. Generalno je obnovljen 2013.godine u mojoj radionici, zajedno s partnerima iz Austrije. Restauriranje sata prilično je veliki podvig. To je jedan od rijetkih satova te vrste u Sloveniji koji još radi.”

Kada je popravljao jedan od satova u Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (SAZU), naišao je na kontrolni sat i pružena mu je prilika da ga restaurira, te ga je uz dozvolu SAZU smjestio u zvonik na Bledskom otoku. Njegovu radionicu možemo naći u središtu stare Ljubljane. Opremljena je starinski, a neki dijelovi opreme i alata su još od oca i djeda. Jurij je treća generacija stare ljubljanske obitelji Hübscher, koja vuče svoje korijene iz Alzasa.

urar-mušterija

 

Stranke mu štošta donose na popravak. Satovi su iz različitih povijesnih razdoblja. S vremena na vrijeme dobije i poneku “kukavicu”, klasični sat s alpskog područja, koji je u Sloveniji prilično omiljen.

S veseljem govori o različitim tipovima satova. Detaljno nam je pokazao postupak  restauriranja starog zidnog sata, što ga je pripremio za novi način čišćenja satova – ultrazvučnu kupku.

JURIJ HÜBSCHER dodaje: “Kada otvorimo stari sat, otvara nam se sva njegova povijest. Vidimo kakav urar ga je popravljao, vidimo što se s njim događalo i u kakvoj sredini je bio. Najvažnija je sila koja pokreće sat. U ovom sluučaju ovdje imamo uteg pričvršćen na kolotur, zatim kotačiće u stroju i zapreka, što onemogućava da se sat brzo odvije, a ujedno  je to i pogon za klatno. A ovdje imamo mehanizam džepnog sata s cilindarskom zaprekom. To je vrlo moderan mali džepni sat, kakav su dame nosile oko vrata kada bi išle u operu ili kazalište.”

urar00

 

Hübscher se specijalizirao za popravke i restauriranje starih analognih kućnih satova. Tako se upisuje među rijetke majstore koji čuvaju kulturnu i tehničku baštinu.

Osim redovnog posla u radionici uvjek ima i poneki poseban projekt. Jedan od takvih projekata bila je i izrada Plečnikovog samostojećeg sata. Napravio  je seriju od sedam satova za kolekcionare – za one koji se razumiju u kvalitetu. Jedan od njih Slovenija je u vrijeme svog predsjedavanja Europskoj uniji darovala Europskom parlamentu.