Šibensko crkveno pjevanje

 

crkveno pjevanje (2) 

Glagoljaško crkveno pjevanje, kao fenomen srednjovjekovne hrvatske glazbe u priobalju, opstalo je samo u rijetkim župama. Ne bi li spriječili nestanak te glazbene tradicije čiji korijeni sežu do 9. stoljeća, etnomuzikolozi i crkveni zborovođe pokrenuli su izdavanje multimedijskih projekata.

DRAGAN NIMAC, urednik knjige “Glagoljaško crkveno pjevanje u Šibenskoj biskupiji”, kaže: “Hrvatska kulturna udruga Pjevana baština prije 10 godina započela je istraživati i snimati multimedije o tome pjevanju koje na žalost malo po malo nestaje jer stari pjevači umiru.”

Nakon Murtera, Vodica, Zadra, u Tisnome je predstavljena šesti multimedijski materijal za Šibensku biskupiju. Ondje glagoljaško pjevanje od zaborava čuvaju vremešni pjevači župe Svetog Duha Tisno.

Etnomuzikologinja Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu VEDRANA MILIN-ĆURIĆ ukazuje na njihovu važnost: “Ti ljudi su doprinijeli da se sačuva, održi, obnovi… Da možemo slušati nešto što je tako dugi dugi vijek trajalo i što otkriva glagoljaške glazbene elemente.”

Istraživanja se nastavljaju. Tako da je u pripremi još novih multimedijskih izdanja iz desetak priobalnih župa.