Leonardovi uzori iz prirode

 

Vinci (2)

 

Leonardo da Vinci sebe je rijetko kada crtao, ali zato je slikao sve na što bi naišao. Očaravala ga je priroda: životinje i biljke, ptice i cvijeće. Što god vidio, u njemu je budilo izumiteljski duh.

Prirodne fenomene, kao što je zaštićeno tijelo kukaca, vizonarski je razradio za ljude. Gledao je životinje i njihov hitinski oklop. Oklop imaju i jelenak i kornjača… Zamislio se. Kako to? Životinje se savršeno štite, kako bih ja zaštitio ljude u ratu?

Leonardo da Vinci je prije više od 500 godina osmislio prva oklopna bojna kola. Napadači su se ručkama i koljenastim pogonom mogli približiti neprijatelju. Tim je izumom bio daleko ispred svoga vremena.

Sačuvano je oko 6.000 Leonardovih crteža, u muzejima i bibliotekama diljem svijeta. Njemački muzej u Münchenu nema originale, nego faksimile, ali i oni su neprocjenjivi. 

Moderna izložbena tehnika otkriva univerzalni genij. Posjetitelj s pomoću kompjutorske animacije uviđa koliko je Da Vinci vrhunski poznavao razna područja. On je i danas iznimna izumiteljska pojava.Neusporediv, jer danas smo svi strogo specijalizirani.

“Uzori iz prirode” – izložba  o vizionaru Leonardu da Vinciju u Njemačkom muzeju u Münchenu otvorena je od  11. listopada 2013. do 3. kolovoza 2014.