Institut za terapeutsku fotografiju

                                          

Matej Peljhan je klinički psiholog, sportaš i strastveni fotograf, koji u životu uvijek traži nove izazove. Svojom predanošću pomaže hendikepiranima, a s pomoću fototerapije ljudima s posebnim potrebama pruža nove mogućnosti za stvaranje i jačanje njihove samosvijesti. Također je suosnivač Zavoda za terapeutsku fotografiju, gdje se hendikepiranima pomaže s posebnim stalcima, što ih povezuju do njihovih usana.  

 

Autorica: Ana Cerar

Snimatelj: Andrej Lupinc

 

peljhan (1)

 

Na iznimno zanimanje – čak i svjetskih medija – naišao je njegov fotografski opus Mali princ. To je priča o Luki, dječaku s mišićnom distrofijom, što nikoga ne ostavlja ravnodušnim zbog svoje duboke ljudske poruke. Na fotografijama Luka, koji već za osnovne životne radnje treba stalnu pomoć, može čak igrati košarku!

U životu je potrebna samo promjena perspektive i teškoće postaju rješive – s ovom jednostavnom filozofijom prije pet je godina kao fotograf amater počeo tražiti  priče u arhitektonskim i ljudskim elementima.

MATEJ PELJHAN danas se sjeća: ”Već odmah na početku me obuzeo osjećaj da fotoaparatom mogu uhvatiti neki trenutak što ga vidim na poseban način, i to tako da taj trenutak možda priča čak i neku novu priču u odnosu na onu na početku. Volim prenositi svoje poruke, volim prenositi svoje vrednote.”

peljhan (2)

Zbog posljedica nesreće prouzrokovane eksplozijom ručne bombe u djetinjstvu mora prilagođavati položaj fotoaparata. Konceptualnom fotografijom pomiče granice spoznaje kod gledatelja. Često su u središtu ljudi s posebnim potrebama, kojima se kao klinički psiholog posvećuje u Centru za obrazovanje, rehabilitaciju i osposobljavanje (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje) u Kamniku.

Tu mu je LUKA TAVČAR, dvanaestogodišnjak s mišićnom distrofijom jednom u povjerenju rekao svoju želju: “Kada bih mogao vidjeti samoga sebe da radim stvari koje inače ne mogu raditi. To znači da hodam, rolam se i igram košarku.”

Zajedno su sastavili fotografsku seriju Mali princ, s kojom Luka stvara svoj svijet mašte. Pazili su da fotografije ne djeluju kao bijeg od stvarnosti, zato se dječak na kraju vrati natrag do kolica. Iskreno pripovijedanje duhovite priče u samo nekoliko je dana internetom spontano obišlo svijet, a Luka je postao medijska senzacija. ”Čudan je to bio osjećaj da je to bilo po cijelom svijetu, da je bilo u kineskim novinama, u japanskim i posvuda,” kaže Luka.

A više puta nagrađivani fotograf kaže da je samo medij za Lukinu priču, zato se sada  posvećuje drugoj ambiciji. S Jurom Kravanjom je 2012. godine osnovao Zavod za terapeutsku fotografiju, u kojem ljude s posebnim potrebama na radionicama uče razvijati vizualni jezik.

peljhan (3)

Za neke su najprije morali osmisliti posebne prekidače i prilagoditi memorijsku karticu. Proces ne zahtijeva puno spretnosti i motoričke snage, a fotoaparat može služiti kao zamjensko pomagalo za smanjene funkcije.

MATEJ PELJHAN  za sve ima rješenje: ”Onaj tko ne vidi dobro, može si, primjerice, pomoći teleobjektivom. Tko lošije pamti  stvari, može si pomoći dokumentiranjem. Mogu izražavati svoje osjećaje, svoje mišljenje, svoje opažanje, u tom smislu je to sredstvo komunikacije.”

Fototerapiju žele staviti uz bok sistemski već priznatim terapijama s pomoću umjetnosti, jer su se uvjerili da kod sudionika razvija senzibilnost, jača samopouzdanje i poboljšava kvalitetu života. Može postati i izvor zabave ili čak zarade. Upravo ovo potonje  već je u planu: radi se na novom socijalno poduzetničkom projektu, fotokalendaru.

Matej Peljhan je uvjeren da je svima dostupna digitalna fotografija postala najdemokratskiji medij.