Atlas Mikromega Gerharda Richtera

 

Richter (2)

 

Umjetnik Gerhard Richter u pedesetak je godina skupio bezbroj fotografija i novinskih slika i crtežima ih preobrazio u kolaže. Nadahnute su slike izložbe Atlas Mikromega u izložbenom prostoru Lenbachhaus u Münchenu.

Međukat iznad kolodvora Königsplatz ima dovoljno prostora za opsežan opus sa stotinama slika i tisućama fotografija. Gerhard Richter jedan je od najtraženijih suvremenih umjetnika. Ljubazan, ali škrt na riječima. Pomišlja li osamdesetogodišnji umjetnik na mirovinu? Kratko odvraća: “Još mnogo toga nisam učinio…”

U protekle je četiri godine nastao najnoviji dio opsežnog opusa koji se razvija više od 50 godina. Richter sada tiska, a ne slika… Je li to svršetak njegova slikarstva? Ne zna se. Ali fotografije i kolaži? Motivi Atlasa neće mu svakako biti predložak za nove slike.

Na jednu ga je, recimo, potaknula fotografija kćeri Betty . Ima li novih projekata? GERHARD RICHTER opet kratko odgovara:  Neću vam reći… Praznovjeran sam.

Tih je i u radu, po načelu fotografiraj, ali brzo. Vjerojatno mu je zato omiljena rečenica: “Pametnije su moje slike nego ja.”

Izložba je otvorena do 9. veljače 2014.