Golubovi s praporcima

 

Danas nije nimalo čudno ako životinje nastupaju na kazališnim pozornicama i u opernim kućama, a mi smo našli i jedno mjesto gdje životinje imaju još važniju ulogu: župnik-golubar Michael Gnan sve više iskorištava ove ptice tijekom mise, jer tada one u njegovoj crkvi smiju, ne samo letjeti – nego i muzicirati.

 

Autor: Markus Kampp

Snimatelj: Matthias Hlous

 

golubovi (1)a

U dubini Bavarske šume, gostovo na granici s Češkom, maleno je mjesto Grainet.

Nedjelja ujutro, 9.15. Sve ide svojim tijekom. Za nepun sat počinje služba božja u župnoj crkvi Presvetoga trojstva. Zasad je još sve normalno…

Pa i ne! Velečasnog opsjeda bezbroj golubova, a neki u perju imaju zvončiće. Oni će danas biti važan dio službe božje. Zvučat će neobično.

Ali to ovdje nipošto nije novo. ˝To je stara crkvena tradicija, jer ova dva tisućljeća, sve do danas, golub Duha svetoga je u crkvi simbolična figura. Dapače, u crkvenoj povijesti svetog Euzebija ima naznaka da je golub oduvijek bio integriran u Službu božju˝, otkriva župnik MICHAEL GNAN.

A podrijetlo je sve prije nego kršćansko. U pustinjama Orijenta golubovi sa zvončićima služili su kao svojevrstan signal, nešto poput svjetionika.

golubovi (5)aKad su, nakon pješčane oluje, putovi bili zameteni, iz oaza bi u zrak pustili golubove, kako bi putnici znali gdje je oaza.

Danas ti zvončići funkcioniraju isto kao tada. A to životinjama uopće nije bolno, kaže višestruki europski majstor, neusporedivi golubar, čarobnjak i umjetnik REINHOLD DEUBELLI, te dodaje: ˝Doista je neobična njihova uloga, osobito tijekom svirke. Laki su kao perce – samo 16 grama – to golub nosi s  lakoćom. Rep je prepariran, vezuju im tri pera, nešto poput pletenice u našoj kosi, a golub ništa ne osjeća. Zvončić se gurne kroz perje, odozdo je učvršćen prstenom… Pritom golub ništa ne osjeća.˝

 

Golubovi – takozvani staroistočnjački prevrtači, osobita su vrsta. A ima više od tisuću petsto vrsta. Upravo takve uzgaja i župnik Michael Gnan. U svom župnome dvoru on, uz fazane i nezaobilazne listonoše, drži stare istočnjačke prevrtače. Oduvijek se zanosio značenjem golubova u glazbi i u liturgiji. A odatle je posve malen korak do samostalnog uzgoja.

golubovi (6)a

 

˝Golub je uz psa možda najstarija domaća životinja, oduševljava me od moga djetinjstva. Imam jaku unutarnju vezu s životinjama˝, otkriva. Zato nije čudo da se upravo on zauzeo za ˝nastup˝ pernatih glazbenika u svojoj crkvi. Na misi sudjeluju zbor, orkestar i… golubovi.

Nezaboravan je njihov nastup tijekom takozvane ˝preobrazbe˝ – kad se lomi Tijelo Kristovo, čuju se golubinji zvončići. A nakon mise je mali koncert. Tada životinje doista igraju glazbenu ulogu u ˝Vožnji saonicama˝ Leopolda Mozarta.