Lenbachhaus predstavlja Gabriele Münter

 

Muenter1a

 

Gabriele Münter ove bi godine navršila 140-tu. Prije 60 godina darovala je Kući Lenbach djela slikarske grupe ˝Plavi jahač˝. Dovoljan je to povod da umjetnicu počaste velikom retrospektivom. Izloženo je 130 slika. Naslov izložbe: ˝Slikati bez okolišanja˝.

˝Mnogi su me smatrali samo nepotrebnim dodatkom Kandinskomu. A zaboravljaju da i žena ima svoj izvorni, istinski talent, može biti kreativna˝, povjerila se Gabriele 1920-ih jednom prijatelju.

A Gabriele Münter imala je talent… I te kakav! Zato je kuća Lenbach osmislila jednu doista sveobuhvatnu izložbu. Ravnatelj galerije MATTHIAS MÜHLING kaže: ˝Želimo dokazati da je to nevjerojatno raznovrsna umjetnica. Njezin je opus zanimljiv i bogat sve do smrti. A dugo je živjela i gotovo svaki dan slikala.˝

Sve do 1962. Gabriele Münter bila je otvorena za eksperimentiranje. Primjerice, na području fotografije. Kad joj je bilo 20 godina, sa sestrom je otputovala u Ameriku. Ondje je stekla smisao za kompoziciju i perspektivu, a taj će novostečeni smisao poslije pretočiti u slike.

Mnoga su od tih djela dosad neviđena. Iza nje je ostalo više od tisuću fotografija i više od dvije tisuće slika.  Ova je izložba dobar osvrt na njezin dugi umjetnički život.