Zagrebačke Kolumbine

Susret s velikanima hrvatske povijesti i svjetske književnosti u obilasku najljepših točaka Zagreba, na lagan i interaktivan način – ulična je predstava koju izvode tri učene i vesele djevojke u šarenim kostimima, a zove se: “Šetnja s Kolumbinama”.

 

Odjevene kao Kolumbine iz Commedije dell’arte, one provode svoju neobičnu turu hrvatskom metropolom. Rasporedile su je po ključnim točkama koje pričaju bezbroj priča. Svaku scenu igraju po dvije, dok treća uključuje gledatelje, dajući im šarene papirnate maske – kao simbolični ulazak u privremeni svijet uličnog kazališta. Od premijere u srpnju 2018., predstava u pokretu se razvija, protkana povijesnim činjenicama i legendama vezanim uz znamenite lokacije kroz koje prolazi. Veseli trio izvodi je na standardnom hrvatskom jeziku, uz obilje dijalektalnih skretnica i uvriježenih tuđica, a ne nedostaje niti društvene satire i ironičnog odmaka od vlastite umjetničke veličine.

Ideja se rodila u glavi Irene Matas, izvaninstitucionalno školovane glumice i pjevačice. Osmislila je dijaloge na temelju tekstova domaćih i svjetskih komediografa iz raznih povijesnih razdoblja, dodala što joj se činilo prikladnim i prilagodila suvremenoj stvarnosti. Tea Šimić je profesionalna glumica s trenutnim angažmanom u kazalištu ITD, a Danijela Vuković glumica slobodnjakinja, koja radi u kazališnim, filmskim i televizijskim projektima prema prilici i vlastitom odabiru. Ovaj nezavisni projekt njihov je umjetnički i poduzetnički izazov. O zagrebačkim Kolumbinama pisali su već mnogi časopisi i portali, davale su intervjue za radijske i TV emisije.

Dosad najbolja potvrda njihova rada je promo-spot na hrvatskom i engleskom, napravljen s budžetom od 0 kuna zahvaljujući entuzijazmu grupe ljudi, a potom primljen u službene selekcije nekoliko međunarodnih filmskih festivala, među kojima “Avant&Una” u Bihaću ovoga ljeta, gdje je i nagrađen.

Sljedeći potez: zimska verzija spota “Advent s Kolumbinama” / “Advent with the Kolumbinas” unutar slavnog “Adventa u Zagrebu” pod okriljem gradske Turističke zajednice. Za realizaciju ovaj put pokreću crowfunding kampanju, a u pripremi je i izvedba “Zagrebačke šetnje s Kolumbinama” na engleskom jeziku.