Trijenale suvremene umjetnosti U3

 

Netom započeti Deveti trijenale suvremene umjetnosti U3, u ljubljanskoj Modernoj galeriji, trajat će do 12. siječnja 2020. Ovaj put se odvija s podnaslovom “Dead & Alive” (Živo i mrtvo), koji nastoji što jasnije ukazati na sadržajnu potku svih događanja: propitivanje koliko je konceptualna umjetnost danas još živa, u kojoj je mjeri analogni materijalni svijet uzmaknuo pred svijetom tekuće materijalnosti, te je li ljudska podsvijest postala jednim od mjesta bitaka tzv. kognitivnog kapitalizma.

Pitanja su to koja se mnogima čine nerazumljivima i izlišnima, no ona se čine posve opravdanima selektoru i kustosu, gostu iz Češke, koji se inače bavi proučavanjem promjena društvene uloge neovisnih institucija suvremene umjetnosti u okruženju ekonomske transformacije postkomunističkih zemalja. VIT HAVRÁNEK pojašnjava: “Moramo iznova napisati ugovor o političkome, kroz osjetljivost i osjećajnost. Ne smijemo ostati samo kod poruke što je loše i što dobro. Umjetnost seže duboko u poimanje materijalnosti i njezinih svojstava, koja kasnije mogu stvoriti svjesnost u svakom, pa i političkom smislu.”

Nekad izložba isključivo slovenske umjetnosti, postala je međunarodna, ali je Havránek ipak odabrao većinom domaće predstavnike, što može posredno govoriti o kvaliteti i razini njihova pristupa konceptualnoj umjetnosti u svjetskim razmjerima. Sve ih je pozvao da za izložbu ostvare nove projekte, davši im potpunu stvaralačku slobodu.