Kmetija Ložekar

Na jednoj od najljepših točaka pored Solčavske panoramske ceste iznad Logarske doline, nadomak slovensko-austrijske granice, nalazi se posjed obitelji Ložekar. Sve je tu autohtono i prirodno.

 

Pejzažni park Logarska dolina iznimno je bogat različitim prirodnim oblicima. Odatle se pruža pogled na ostatke planina nastalih erozijom ledenjaka što su izdubili duboku kotlinu u kojoj ljeti buja vegetacija, a jesen donosi obilje vode. Ovdje su mnogi slapovi, među kojima i Rinka, jedan od najviših vodopada u Sloveniji.

U botaničkoj oazi na Okrešlju nalaze se različite vrste planinskog cvijeća, od kojih su neke rijetke ili čak ugrožene. Na području parka postoji sedam prirodnih spomenika i čak 35 mjesta koja imaju status vrijednosti od nacionalnog značaja.

U takvom okružju žive ljudi koji ga znaju cijeniti i ne pomišljaju na selidbu bilo kamo. Među njima je i obitelj Ložekar. Da bi se stiglo do njihovog gospodarstva, treba se popeti planinskom cestom do visine od 1125 metara. Tu se već treći naraštaj obvezao na održiv način života, udružujući uspješno poljoprivrednu, šumarsku i ugostiteljsku djelatnost.

Sve je na farmi napravljeno od materijala iz neposredne okolice, jer članovi ove obitelji odlučno slijede tradicionalne tehnike sječe stabala i drvene gradnje. Većina onoga što se jede proizvedeno je po pravilima zdravog uzgoja bez aditiva, jer čvrsto vjeruju da uspjeh uroda i žetve ovisi o mjesečevim mijenama, a kvaliteta mlijeka i sira o poštovanju ciklusa godišnjih doba. Nešto i prodaju, ali samo na kućnom pragu.

Farma je već dugo samodostatna i u pogledu snabdijevanja energijom. Već 35 godina struju osiguravaju dva mala solarna sustava, a imaju i viška, pa prodaju drugima.

Imaju vlastiti izvor pitke vode, a griju se isključivo na drva, kojih ima u izobilju po okolnim šumama, koje na taj način smisleno krče gdje je potrebno. Tako su uspjeli spojiti tradiciju i prirodu kao lijep primjer održivog razvoja. Turizam kao dodana vrijednost nudi opuštajući odmor u mirnom okruženju krajobraznog parka i brojne aktivnosti planinarenja, biciklizma, jahanja, lova…