Inovativna tehnologija i trajni magneti

 

Institut “Jožef Stefan”, jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih organizacija u Sloveniji, ove godine slavi sedam desetljeća postojanja. To je najveći i jedini multidisciplinarni institut u zemlji, a njegova su dostignuća redovito usmjerena na dobrobit čovječanstva, tako da su izravno povezana s praktičnom uporabom rezultata rada djelatnih istraživača.

Jedan od krunskih dosega u posljednje vrijeme su nove tehnologije proizvodnje trajnih magneta, prisutnih u svim električnim uređajima kojima se svakodnevno služimo. Riječ je o magnetima visoke energetske vrijednosti, otpornima na visoke temperature, koji u svojem sastavu imaju minimalnu količinu vrlo skupih rijetkih zemnih metala.

Riječ je o projektu “Susmargo”, unutar kojeg IJS, zajedno s njemačkim kolegama, osmišljava revolucionarni način za pribavljanje i obradu rijetkih zemaljskih elemenata – ključnih sirovina za visokotehnološku industriju – recikliranje iskorištenih magneta. Projekt je vrijedan 14 milijuna eura, a cilj mu je postići revolucionarni napredak u trajnom recikliranju magneta, za koje je stopa recikliranja u Europi danas ispod 1%.