Geraldov simulator leta

Posjeta pilotu u kokpitu zrakoplova nezaboravan je doživljaj, ali danas je to zabranjeno na službenim komercijalnim letovima. Ono što nam preostaje jest – simulator letenja.

 

Voziti Airbus A320 ili barem biti kopilot? Kakav izazov! Inženjer Maritschnegg iz Wolfratshausena omogućuje upravo to. Vlastitim je rukama, zahvaljujući poznavanju tehnologije, izgradio simulator letenja u podrumu obiteljske kuće, koji je postao nesvakidašnja znamenitost gradića blizu južnobavarskog jezera Stramberger. Kod njega možemo glumiti da letimo u daleki svijet.

To je zapravo najprije ostvarenje njegovog sna. Nije imao sve zdravstvene uvjete za studiranje na zrakoplovnoj akademiji, a onda je postalo nemoguće i približiti se pravim pilotima dok lete zbog mjera opreza. “Prije sam često letio s pilotom. Katkada ste kao gost mogli čak i razgovarati s kapetanom. Ali to se više ne smije nakon terorističkih napada u New Yorku 11. rujna 2001.”, kaže GERALD MARITSCHNEG.

Malo po malo, izgradio je kompletni Airbusov kokpit sa svim tipkama, polugama i zaslonima. Ugradio je čak i klima-uređaj. Kaže da je potrošio više od tisuću sati rada samo za poboljšanje dizajna već postavljene tehnologije i funkcija. Vjerno je reproducirao svaki gumb, polugu i zaslon od šperploče, aluminija i modificiranih malih električnih komponenata. Sustav nadzire šest računala. Iluzija je potpuna, čak se prilikom “uzlijetanja” osjeća vibriranje sjedala, a slike izvan virtualnih prozora vjerno odražavaju stvarne krajolike.

Letačko iskustvo u podrumu na Königsdorfer Straße u Wolfratshausenu dostupno je već više od deset godina.

Zainteresirani se mogu odlučiti za dvosatni ili trosatni program, u društvu iskusnog sjedokosog pilota, koji pri svakom letu nosi obaveznu bijelu košulju kratkih rukava i crne hlače. A kako se drži pravila da obavlja samo jedan let dnevno, prilično je zauzet.