Jezera Fusine

Područje ovih jezera upravo je idealno mjesto za odmor. Blaga klima jamči ugodnu šetnju ili vožnju biciklom kroz tu zelenu oazu i ljeti i zimi, a tajne stazice nude susret s netaknutom prirodom.

 

Planine Furlanije-Julijske krajine čine neponovljiv krajolik, s jedne strane visinom nekih vrhova, a s druge bioraznolikošću koja se očuvala do danas, unatoč klimatskim promjenama. Jedna su od njezinih najglasovitijih prirodnih ljepota bajkovita planinska jezera, smještena unutar parka prirode nedaleko od Tarvisija, nadomak granici sa Slovenijom, u dubokom usjeku pod južnim padinama vrha Mangart.

Dva spojena jezera ledničkog podrijetla, danas na popisu prirodne baštine, okružena su gustim šumama, u kojima se smjenjuju bukve, smreke i srebrne jele, stalni su dom jelenima i divokozama, a povremeni jatima ptica selica. Gornje jezero, na 292 m nadmorske visine, nešto je manje i pliće – duboko desetak metara, a donje na 924 m, duboko je do 25 m i prate ga još dva jezerca.

Ovo područje privlači tisuće posjetitelja godišnje, pa također predstavlja gospodarsko bogatstvo, koje se mora cijeniti uz poštovanje svih prirodnih osobitosti. Regionalna uprava iskoristila je priliku i sustavno se zalagala za gradnju planinskih domova i skloništa. Za njihovo održavanje brinu se lokalni obrtnici i u većina ih je tijekom dana dostupna besplatno, dok noćenje obično treba rezervirati. Neki su dostupni samo pješice, jer se nalaze na velikim nadmorskim visinama.

Lubitelji planina s jezera mogu krenuti na izlete različitih dužina. Osim klasičnog obilaska dvaju jezera, povezanih ugodnim stazama, jedan je od najpopularnijih uspona onaj do utočišta Zacchi. Sve informacije o kraju, smještaju i zanimljivostima putnici mogu naći u vodiču “Putovanje kroz naše šume“, koji se od ovoga proljeća dijeli besplatno u Uredima za odnose s javnošću regije i lokalnim centrima za informiranje posjetitelja.