Uredske mace iz Nürnberga

Kad se kaže “uredske mace”, mnogi možda zamišljaju lijepo dotjerane tajnice s dugim crvenim noktima, dubokim dekolteima i fatalnim pogledom dive. No dobro, takav je stereotip prevladavao možda osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ali uredske mace koje je posjetila Uschi Schmidt iz redakcije Bavarske televizije, ne kriju nikakvu simboliku, ni u nazivu, ni u prirodi: to su prave pravcate mačke, koje mijauču, umiljavaju se, a mogu i pružiti pandže ako im previše idete na živce.

U jednom nirnberškom uredu povelika družina upravo takvih živi mirnim životom, kakav mačkama najbolje odgovara. Hrane ih redovito i obilato, mažene su i pažene, nitko ih ne ometa dok spavaju danju, niti kontrolira ako se malo raspojasaju noću – što je svojstveno ovim rođacima mnogo većih i opasnijih mačkolikih zvijeri iz Afrike ili Azije.

Uza sve to, njihovi su se uredski domaćini, na čelu s vlasnikom tvrtke Peterom Götzom, pobrinuli da one postanu prave zvijezde društvenih mreža, jer svaki dan je dobar za neku neponovljivu sliku iz njihove svakodnevice.