Novinarska fotografija godine 21

World Press Photo je međunarodna organizacija sa sjedištem u Amsterdamu, osnovana 1995. Motiv za to bio je želja novinarskih fotografa da privuku svjetsku pozornost na ono što rade. Dotle nije bilo baš uobičajeno da se cehovski krug iz jedne male zemlje odluči na tako ambiciozan korak svjetskoga dometa, no bio je to potez s dalekosežnim pozitivnim učinkom na generalnu percepciju posla fotoreportera. Otada se redovito organizira i svjetski natječaj za fotografiju godine u tome žanru.

Svijet je prošao kroz svakakva iskušenja, puno toga se promijenilo, ali jedno je ostalo isto: priča koju slika donosi i emocija koju ona izaziva. Zadržao se i cilj natječaja: prikazati svrhovite fotografije, koje otvaraju važna općeljudska pitanja i osvajaju estetskim doživljajem. Ovaj je put među 74 tisuće fotografija žiri najviše osvojila slika “Plavi zagrljaj” danskoga fotografa, snimljena u kolovozu 2020., koja prikazuje prvi zagrljaj 85-godišnje stanovnice doma za starije u São Paulu Rose Luzije Lunardi s medicinskom sestrom nakon pet mjeseci društvene izolacije.

Već dvadeseti put novinarske su fotografije godine izložene u bečkoj galeriji “Westlicht”, a na kalendaru događanja organizacije World Press Photo možete provjeriti kad neka od njihovih izložbi stiže u mjesto najbliže vama.