Ivan Kožarić, jedna od mogućih 100

Da je poživio još nekoliko mjeseci, doživio bi stoti rođendan. Ali Ivan Kožarić, rođen 10. lipnja 1921. u Petrinji, umro je 15. studenoga 2020. U Zagrebu. Posljednjih je nekoliko godina zbog zdravstvenih razloga morao napustiti atelier što ga je za toga velikana hrvatske likovne umjetnosti uredio Muzej suvremene umjetnosti, koji mu sad odaje počast velikom retrospektivom, otvorenom do kraja listopada ove godine.

Naslov izložbe “Jedna od mogućih 100” dosjetka je kakva bi se sigurno svidjela tome vječitom pobunjenom mladiću, neumornom borcu protiv svih društvenih nepravdi, umjetničkih ograničenja i ponavljanja koja izazivaju dosadu. Svako njegovo novo djelo bilo je iznenađenje, bilo da je riječ o temi, pristupu ili izvedbi.

Kao nemirni centar velikoga umjetničkog kruga prijatelja i štovatelja, Kožarić je među bližim prijateljima bio posebno omiljen zbog svojih veselih rođendanskih proslava ili druženja bez nekog posebnog povoda. A povod za sve svoje brojne aktivnosti crpio je iz obilja ideja što su se množile u njegovoj glavi. Poznata je njegova rečenica “Ako imam ideju, onda je to gotova stvar, samo je treba realizirati”.