Fotomaraton Medves

Usprkos pandemiji koronavirusa, početkom listopada prošle godine održan je peti Fotografski maraton Medves, najznačajniji srednjoeuropski fotodogađaj na otvorenom. Natječaj je otvoren i ove godine.

 

Četiri trase, 48 sati fotografiranja danju i noću, u predjelima iznimne ljepote na slovačko-mađarskoj granici. Predivni izlasci i zalasci sunca, srednjovjekovne tvrđave, šarene šume, litice, bogat biljni i životinjski svijet… Pravi raj za fotografe! U prosjeku se okupi oko 500 sudionika. Organizatori od njih traže samo jedno: da svojim fotografijama skrenu pozornost šire europske publike na ovaj krajolik pun bogatstava.

Pokrajina Medves je jedna od malo poznatih, iako obiluje povijesnim, krajobraznim, industrijskim i povijesnim spomenicima. To je i središnje područje prvog prekograničnog geoparka na svijetu: Novohrad-Nógrád. Upravo su to mjesto, zbog raznolikosti motiva, odabrali znalci umjetnosti fotografije za organizaciju prvoga međunarodnog fotomaratona 2013. i to upravo u listopadu, kad su boje jeseni na vrhuncu.

Rezultat je nadmašio sva očekivanja. Tako se rodio redoviti godišnji susret ljubitelja prirode, a domaćini su se potrudili da im pruže idealne uvjete za snimanje najboljih mogućih fotografija: prijevoz do najboljih pozicija na uzvisinama, visoke kranove s košarama u koje stane više osoba, tehnička pomagala.

Priređuju i posebne događaje, predavanja, radionice, druženja… Nisu zaboravili ni na lokalne vodiče u liku volontera, koji dobro poznaju sve lokacije, informativne punktove i mjesta s kojih u određeno doba dana najviše vrijedi slikati koji motiv.

I ne samo to – za noćno snimanje ugovore gdje god mogu osvjetljenje zanimljivih građevina. Primjerice, oko dvoraca Salgó i Somoskő sami dizajniraju dopunsku rasvjetu, kako bi dobili osvjetljenje prilagođeno fotografiji tijekom “plavoga sata” i pod zvjezdanim nebom.

Kao što se i može pretpostaviti, u ta dva dana intenzivnog snimanja nastanu na tisuće fotografija. One najbolje mogu se prijaviti na fotonatječaj, a rezultati su trajno vidljivi u galeriji na mrežnim stranicama Fotomaratona.