Dvorac Pejačević, muzej šume

Dvorac grofovske obitelji Pejačević u samom zelenom srcu Virovitice danas je dom gradskome muzeju. Nedavno je obnovljen, a postav osvježen na moderan način.

 

Podignuta na mjestu srednjovjekovne utvrde početkom 19. stoljeća u središtu prostranoga šumskog posjeda, ova plemićka palača, prepoznatljiva po bogato ukrašenom pročelju ružičaste boje, često je mijenjala vlasnike. Obitelj koja ju je dala graditi nije stalno živjela u njoj, pa je gospodarenje bilo prepušteno upraviteljima, a oni nisu uvijek radili najbolji posao. Zato je imanje prodano njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe, koja ga je pak preprodala grofu Ivanu Draškoviću 1911.

Grad ga od njega otkupljuje 1930. i tako ono postaje javno dobro. Naravno, održavanje također postaje javna stvar, pa u gradskoj blagajni, zbog hitnih komunalnih problema, nikad ne bi doteklo novaca za to. Zgrada je propadala sve do 2019., kad su se djelatnici Gradskoga muzeja odlučiti javiti na jedan od natječaja za obnovu kulturne baštine iz sredstva fondova EU. I dobili su 81 milijun kuna. No, taj je novac valjalo zaslužiti originalnim interaktivnim konceptom. Upravo je takvim procijenjen projekt nazvan “5 do 12 za dvorac”.

Preostalo je i za obnovu okolnog parka u prvotnome perivojnom stilu, što se izvrsno uklapa u središnju temu: drvo. Muzejski pustav dobio je središnji naziv “Drveno doba”, koji izvrsno oslikava gospodarsku pozadinu povijesti cijeloga kraja, oduvijek temeljenu na šumskom bogatstvu.

Sam Gradski muzej, osnovan 1953. i koncipiran kao zavičajni muzej za cijeli virovitički kotar, svoje početke duguje entuzijazmu tadašnjih muzealaca, koji su u potkrovlju dvorca počeli prikupljati predmete vrijedne pozornosti. Građani su im svesrdno pomagali sabiranjem građe, otkupom i darovima, pa su tako nastale arheološka, etnografska, kulurnopovijesna i likovna zbirka, a prate ih biblioteka, arhiv i fototeka.

 

Od prvoga stalnog muzejskog postava “Kroz prošlost Virovitice”, otvorenoga 1968. u velikoj dvorani na prvom katu dvorca, koja se otada koristi i za povremene izložbe i ima status muzejskogalerijskog prostora, ova je ustanova iznimno aktivna do danas. To ćete sustavno pratiti na njezinim mrežnim stranicama, gdje od ove godine imate na raspolaganju i Virtualni muzej.